Портокалите пазят от грип

Портокалите са една от най-ценните храни, защото са изключително богати на витамини, минерали и биоактивни вещества. Месестата част и портокаловият сок съдържат минерални вещества -калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, манган, йод, силиций, витамини С, Р, каротин, Е, В1, В2, В5, В6, В8 и В9. Съдържат също пектин. Кората е богата на етерично масло, каротин и фитонциди. Листата и цветовете съдържат етерични масла, фитонциди, витамини и др. Благодарение на витаминния комплекс портокалите са добро средство за подсилване на подрастващия организъм и за предпазване от грип. Портокаловият сок се прилага за външно лечение на инфектирани рани. В козметиката се използва за намазване при измръзване на кожата. В народната медицина освен зрелите плодове се използват още неузрелите плодове и кората, а също така и сокът, който е най-хранителен и лечебен.

Портокалите:
– имат антираково, ан-тиспазматично и противовъзпалително действие;
– представляват про-тивотемпературно, успокоително и глистогонно средство. Това се дължи на съдържащите се в портокала етерично масло и горчиви вещества;
– действат успокояващо при нервна възбуда;
– помагат при старческо треперене и нощно безпокойство;
– имат благоприятно въздействие върху епилепсия, мигрена и кашлица;
– според българската народна медицина възбуждат апетита, а приемането на корите на портокала помага при лошо храносмилане, стомашни и чревни възпаления;
– спомагат за лечение на диария и болести на черния дроб като жълтеница;
тонизират цялото тяло, ако се консумират под формата на сок.

Колкото повече учените изследват свойствата на цитрусовите плодове, толкова повече откриват вещества, които оказват положително влияние върху човешкия организъм. По-добре яжте повече лимони, мандарини, грейпфрути и портокали,
отколкото да приемаме витамин С под формата на таблетки – те не са така ефективни.

Цитрусовите плодове са богати на витамини. Витамин С е едно от най-популярните средства за борба със свободните радикали.

Една чаша портокалов сок сутрин е равностойна на здравословна закуска. Наистина плодовият сок е доказан източник на витамини. Освен това чрез него се приемат желязо, калций и цитрусова киселина, която подобрява храносмилането.

Освен това цитрусите влияят и върху емоциите. Витамин С играе централна роля за производството на психо-хормони – за синтеза на съставките на щастието и еуфорията норадреналин и бетаендофамин. Ето още една основателна причина, за да ядем повече лимони, портокали и грейпфрути./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram