Полетът на „Чайката“ спира!

В новото разписание на БДЖ, в сила от 13 декември 2015г. до 10 декември 2016г., липсва експрес „Чайка”, който години наред прелиташе от София до Бургас през Казанлък.

И след като през миналата година изчезваха болтове по железопътната линия около Казанлък, от тази година цели влакове започнаха да спират своето преминаване през Розовата долина. Легендарната „Чайка” изчезва от новото разписание и ще остави доста пътуващи по направлението Казанлък – София и София – Казанлък в деликатна ситуация.

Влакът преминава през Града на розите в 08:19ч. посока София и пристига в столицата в 11:40ч. Обратно в посока Бургас тренът заминаваше в 19:48 и пристигаше в 23:18ч. Тази събота ще е финалният му прелет през градеца ни.

Експресът с името на морска птица е изиграл важна роля в живота на казанлъчани, във вагоните му редица студенти и работещи  са се предвижвали години наред.

В любовен аспект „Чайката“ също е събрала доста хора, които с вълнения си спомнят за моментите на пътувания до столицата и морето, когато в купетата са примпламвали сърдечни трепети, прераснали при някои случаи в семейства.

Важно е да отбележим, че влак с такава историческа и сантиментална стойност в аналите на бг железницата бива спрян, поради на пръв поглед непредвидими причини.
Стопирането на експреса засегна градове като Сливен, Карнобат и Бургас, където жителите реагираха със събиране на подписи против изчезването на легендата от трафика. В Сливен са факт около 500 подписа, в Карнобат и Бургас почти същият брой.

Сливенчани дори инициират и провеждат среща с представители на общинската власт по проблема, сезират и дискутират предстоящото им лишаване от превоза с експреса с местен депутат, който дори обещава съдействие.

По процедура мениджмънтът на бг железници изпраща писма до общинските администрации на всички Общини по трасето на експреса, чиито жители са пряко потърпевши.

Такава депеша е пристигнала и в Община Казанлък. Гражданите на Града на розите не изостават от другите градове по маршрута и също реализират и депозират в администрация подписка. Но до там.

Темата за прекършения полет на „Чайката” не се взима под внимание. Нещо повече остава като зов в пустиня. Комисията по транспорт в местния казанлъшки парламент също остава глуха и бездейна.

Градът на рози, тракийско наследство, калашници, художници и най-вече в самия център на държавата, пропусна да запише в историята, че е способен поне да реагира, когато култовият експрес се изпарява от гаровото разписание.

За сведение на пътниците внезапно възникват едни въпроси. От рода защо пак казанлъчани се паднаха от глухата страна на властта и дали не бъркат далаверата на тукашните олигарси с обществения автотранспорт?

Впрочем, наскоро за пореден път спечелили автобусните линии, паралелни на маршрута на „Чайката”, помагащи за пречупването на  крилата й.
Иван Димов-стажант

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram