Над закона ли е кметицата на Казанлък?

Пълно мълчание, никакъв отговор и тотално пренебрежение получи отново наше официално запитване към кмета Галина Стоянова, изпратено по Закона за достъп до обществена информация.

Очевидно е как за пореден път кметът проявява високомерие към въпросите, чиито отговори очават хората на Казанлък чрез медиите. Как се пренебрегва Законът, а с него и демократичните свободи на казанлъчани, имащи право на информация.

По случая със съмнителната изрядност на процедурата и правото за настаняване на общинския служител Димир Говедаров във ведомствено жилище на Общината,  Медийна група „Вис виталис” изиска от кмета Галина Стоянова в писмен вид подробности. Писмото бе депозирано на 20 ноември 2014 г. в Община Казанлък, но след изтичане на срока, отговор няма.

За да бъдат изяснени всички обстоятелства по случая, предизвикал огромен обществен интерес след статията от 19 ноември 2014 г. „Как се сдоби Димир Говедаров с ведомствено жилище на пъпа на града?” на сайта на Пресс тв, внесохме писмо с входящ №ЗДОИ-00-7/20.11.2014 г. по Закона за достъп до обществена информация, в което зададохме няколко въпроса на кмета.

1.Към момента какъв е броят на ведомствените жилища, с които разполага Община Казанлък по решение на Общински съвет Казанлък.

2.От датата на решението на ОбС Казанлък до днес колко човека и кои персонално за ползвали настаняване във ведомствени жилища, съгласно Наредба №12 на ОбС Казанлък, както и колко неуважени молби за настаняване във ведомствени жилища са архивирани в деловодството на Общината?

3.Специалисти и служители от кои сфери са се възползвали от ведомствено жилище – култура, театър, образование, здравеопазване, социални дейности и др.?

4.Молим за предоставяне на всички документи  – заявление от Димир Говедаров, решение на комисия с мотивите, заповед на кмета, според която е дадено за ползване ведомственото жилище на ул.”Скобелев” №21.

 

Очакването в двуседмичния законов срок отговорът от кмета да дойде, не се случи. Нещо, което се повтаря с всички писма на Медийна група „Вис виталис” по ЗДОИ до кмета, те просто са оставяни с мълчаливи откази за отговор..

Припомняме, че съмнителното настаняване на чиновника от службата „Екоконтрол” Говедаров взриви социалната мрежа. И е напълно логично да питаме и да ни се отговори.

Сега питаме още:

Къде останаха обещанията за прозрачно управление на Галина Стоянова?

Голословни декларации ли бяха обещанията „за връщане на самочувствието на казанлъчани“ от предизборната й кампания?

Празни приказки ли бяха онези обети от предизборната й кампания, че Казанлък ще стане град първа категория, а последните данни показват обратната тенденция и тя залага на „купуването“ на поддръжници, неглижирайки наредбите и законовите норми?

Защо кметът се страхува да отговори: защото е погазила правилата, защото е кмет на котерия от малцина избрани сервилни чиновници, защото е над закона?

Припомняме ви също, че съвсем скоро Административния съд в Стара Загора върна административна преписка по заявление за получаване на достъп до обществена информация вх.№ ЗДОИ-00-4/17.06.2014г за ново процедиране и произнасяне, при спазване на задължителните указания на съда по тълкуването и прилагането на закона, която се отнася отново за искане на информация по закона от МГ Вис Виталис и на който беше даден мълчалив отказ:

Съдът: Кметът да извади договорите за медийно обслужване!

 

МГ „Вис виталис“ след поредната липса на отговор на писмо по ЗДОИ ще сезира всички правиелствени и неправителствени организации, работещи в областта на погазването на човешките права, както и към правораздавателните органи.  

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram