Стойнев: Трябва да се наложат правила, прозрачност и конкурсно начало в държавните и общинските предприятия

„В държавните и общинските предприятия трябва да се наложат правила, прозрачност и конкурсно начало”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев по време на дебатите по промените в Закона за публичните предприятия. „Ще продължаваме ли да правим промени, както се сменят бордове на държавни предприятия в момента, при положение, че работят добре”, попита той.

 Стойнев е категоричен, че не може да продължават да се ръководят по този начин, а трябва да се заложат принципи. „Трябва да има прозрачност, за да върнем доверието не само на българските граждани, а и на чуждестранните. Трябва да се заложи на професионализма, а това става чрез конкурсно начало”, подчерта народният представител. По неговите думи БСП иска тези дружества да бъдат стабилни, защото са важни и стратегически. „Аз съм за уеднаквяване, но трябва да се откъснат от политическия натиск. Ако тези предприятия работят на пазарен принцип, печалбите ще бъдат много по-големи от сега и ще остават тук, в страната”, допълни депутатът от левицата. Според него икономиката ни след 2020 г. трябва да се развива на друг принцип – на държавно отговорния капитал, а не на европейските фондове. „Съгласен съм, че може да има несъвършенства, но трябва да седнем и да ги изчистим”, каза още той.

 Стойнев обясни и че този законопроект е условието на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за да станем неин член. „Всички икономисти разбират колко е важно това. Имаме празнота в това законодателство. Все повече държавни глобални предприятия заемат челни места в световните класации. Ако 2005 година са били нула, сега са 12 предприятия”, посочи Драгомир Стойнев.

Областен съвет на  БСП – Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram