Силна Сирия е трън в очите на мнозина

Полк. Радион Попов, бивш зам.-министър на външните работи, посланик в Саудитска Арабия и военен аташе в Сирия и Мадрид. Пълномощен министър на страната ни в Египет.

– Полк. Попов, защо се стигна до разрушаването на Сирия?
– Силна Сирия, при това съюзник на Русия и Иран, не се вписва в плановете на Турция, Саудитска Арабия, САЩ и Израел. Бившият шеф на военното разузнаване на Щатите ген. Флин твърди, че ликвидирането на диктатурите в Ирак, Либия и опитите за сваляне на Асад са грешка.
– С какво помните онази Сирия?
– Приятелска, спокойна – такава я помним аз, семейството ми, приятелите и хилядите българи, работещи там. Много важно – толерантна към етносите и религиозните общности. Където християни, мюсюлмани, асирийци, язиди, арменци живееха в мир и пълно разбирателство.
– Кой отприщи вълната от бежанци и кой трябва да поеме отговорността сега?
– Създадоха ги онези, които искаха да разгромят Сирия, да я разделят на части. Маниакално повярвали си турски лидери играят лицемерно ролята на хуманисти към бежанците, на защитници на тюркменските бунтовници, но такива ли са спрямо милионите собствени кюрди? Успяха да получат над 3 млрд. от ЕС за тях!
– Като специалист по кюрдския въпрос и автор на книгата „Фениксът на Кюрдистан“ /която беше забранена от тоталитарния режим/, каква реална роля играе кюрдското опълчение в борбата с „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия? И защо точно кюрдите бягат към Европа и в България, ако претендират, че се бият там?
– Кюрдите показват как се отстоява национална кауза, подкрепени от президента на Сирия Башар Асад, нанесоха доста удари по ИД и отвоюваха обратно стратегически градове Кобани и Хинджар. Те имат де факто своята въоръжена автономия. Дори са включили жените си в активната борба. След автономията на кюрдите в Северен Ирак и тази, която се оформя в Сирия, неизбежно се върви към извоюването им на автономията им в Турция. Първоначално те бягаха от войната, тъй като бяха най-гонени от ислямистите, поради това, че не са мюсюлмани, а язиди. Но след като набраха сили да се борят, броят им сред бежанците значително намаля и те ще останат по родните си места за да отстояват земите си.
– Как могат да се спрат тероризмът и глобалната ислямизация?
– Бедността и безпросветността са добра почва за тероризъм, а като прибавите налагането със сила на дискредитирани западни ценности в мюсюлманския свят, отчаяни маргинали с промити мозъци – колкото щеш! Иначе ислямизацията на Европа е стигала до Мадрид, османските орди са били пред Виена. Млада и силна енергия има в исляма, с него не трябва да се воюва, а да живеем в мир.
– Каква е ролята на Русия в борбата с тероризма?
– Вече става първостепенна, спасителна за светските режими в Ирак и Сирия. Доста плахо се присъединяват водещите западни държави към усилията на Русия във войната срещу ИД. Струва ми се, че искат да са на страната на победителите. Това напомня за Втората световна война и откриването на Западния фронт. Русия се бие с ИД, защото има много черни забрадки не само от последния самолет, защото помни болката от Беслан.
– Как ще коментирате свалянето на руския бомбардировач?
– Руската оценка е, че това е удар в гърба. А турският вече бивш шеф на разузнаването го нарече „историческа грешка“. Споделям и двете. Разглеждам го и като услуга към джихадистите и техните турски спонсори и партньори в бизнеса с петрола. Там надничат и много близки роднини на президента султан.
– Ролята на България в цялата схема?
– Бедна, силно преведена пред „новите Големи братя“. Забравила националния си интерес. Възприела е ролята на „беден роднина в клуба на богатите“.

от Оля Ал-Ахмед

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram