Разсипаната топлофикация в Казанлък сред причините за обвинението на Баневи

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени още за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Топлофикация Казанлък“ АД ,“Полимери“ АД, „Елма“ АД, Химически завод „Панайот Волов“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.

Фамилията Баневи е известна в Казанлък именно със закупуването на бившата Топлофикация, която през 2004 срещу сумата от 1,6 милиона лева стана владение на Николай Банев, чрез холдинга АКБ – Форес

Казанлъшкият ТЕЦ, тогава, бе сред най-модерните в България, но още на следващата година близо 6000 семейства, които ползваха топло от ТЕЦ-а се оказа, че посрещат една студена зима.  Сред дългите опити за съживяване на топлофикация, нейни клиенти останаха само общински дружества сред които училища детски градини и болницата, но не след дълго и те бяха изправени пред внезапна криза да минат на друга форма на отопление заради неработещия ТЕЦ.

ВИДЕО:

Ето какво остана от ТЕЦ-а след Баневи

От холдинга инсталираха мощности за производство на пара и електроенергия чрез когенерация, които също не просъществуваха дълго. В последствие стана ясно, че дружеството е изпаднало в несъстоятелност през 2011г. а от сградата на старата централа бе остана само бетонов скелет, след като всичко бе изрязано за скрап.

Казанлъчани още помнят лъскавият Майбах, който Банев паркираше пред общината за поредните преговори за топлина към клиенти.

 

 

 

Майката на Банев, Мария Банева, която по настоящем също ще бъде обвиняема, бе позната на казанлъчани като меценат на културата.

Дълго време тя, чрез дружествата на сина си бе сред спонсорите на Чудомирови празници.  Тя бе и един от управителите на ТЕЦ-а в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram