Стара Загора се побратимява с израелски град

Стара Загора ще се побратимява с град от Израел, ще си сътрудничат в сферата на образованието, културата и високите технологии. За това разговаряха при първата си среща днес кметът на града Живко Тодоров и посланикът на Държавата Израел в България Ирит Лилиан. В срещата участваха и зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов.

През 2018 г. в Стара Загора ще се състои изложба, която представя израелските открития и иновации, посветена на 70-та годишнина от основаването на държавата Израел, съобщи израелският дипломат. Тя уточни, че по-късно днес ще дискутира с млади хора как технологичните новости и креативност могат да се трансформират в иновативна екосреда в Стара Загора.

Посланик Лилиан и кметът на Стара Загора разговаряха как технологиите, иновациите и откритията могат да служат като образователно средство, както и за за бъдещи проекти, чрез които децата в училище да могат да изучават предприемачество. „Това са инструментите на бъдещето. Единственият начин да преодолеем неизвестностите на бъдещето, е да учим децата си на новости и технологии“, сподели дипломатът. По думите ѝ, ще бъдат създадени програми за предприемачество в училищата и екипи в двете страни, които ще бъдат в контакт и ще разработват идеи. Кметът Живко Тодоров предложи да има обмен на посещения на групите в двете страни.

Той съобщи още, че по примера на Израел, през следващата година в старозагорските училища ще започне оборудването с шкафчета, в които учениците ще могат да заключват учебниците и пособията си, от които нямат нужда вкъщи, за да се облекчи тежестта на ученическите раници. Гост и домакин се обединиха около идеята за необходимостта от изграждане на електронна библиотека. Кметът Тодоров съобщи, че предстои да започне работа по такъв проект.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram