Симеонова пита министъра на образованието за увеличението на учителските заплати

„Всички учители от училищата и детските градини в страната ще получат ли 20-процентното увеличение на заплатите си от 1 януари  2019 г.?”, попита в блиц контрол на заседание на ПК по образование и наука депутатът от Казанлък Донка Симеонова. Тя зададе този въпрос към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, заради множеството сигнали на учители от страната, понеже в малките населени места  нямало да им стигнат средствата за предвиденото увеличение. В анекса към Колективния трудов договор в образованието се посочва, че във всички училища и детски градини трябва да има минимум 20-процента увеличение на учителските заплати през 2019 г.

Според министъра средствата били достатъчно за 20-процентното увеличение в образователната система. „И в момента нямаме системен проблем, но има няколко общини, които са във финансови затруднения и това се е отразило на детските градини. Министерството на финансите отпуска на тези общини безлихвен заем”, каза министър Вълчев. По думите му през февруари ще стане ясно колко от училищата и детските градини не са успели да постигнат 20-процентното увеличение на учителските заплати. Проблемът не бил толкова в малките детски градини и училища, а в тези образователни институции, които са с намалял брой на децата и учениците.

В Парламентарната комисия стана ясно още, че над 5 процента от служителите в регионалните управления по образованието /РУО/ в началото на учебната година са подали молби за напускане.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram