Георги Гьоков : БСП е за преизчисляване на пенсиите и увеличение на заплатите, но ГЕРБ не искат това

„Проектобюджетът на БСП за 2020 година показва, че парите на хората могат да бъдат разпределяни по много по-добър начин. Нашите акценти са в образованието, здравеопазването и другите социални спектри. Те водят до по-добър живот на българските граждани – по-голямо увеличение на пенсии, увеличаване на помощите за отглеждане на дете и по-високи заплати“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков по БНТ.

Той обясни, че  БСП предлага преизчисление на всички пенсии, защото сегашните изостават значително от поскъпването на живота. „Управляващите не искат да увеличат пенсиите, а преди парламентарните избори обещаваха, че минималната пенсия ще стане 300 лева, като всички останали ще бъдат преизчислени. Това не се случи с този бюджет, няма да се случи и със следващия“, каза Гьоков. Социалистът припомни, че в много областни градове протестират пенсионери с искане за преизчисляване на пенсиите.

„Предложението на БСП за минимална заплата е 650 лева от 1 януари 2020г., а не както ГЕРБ предлага това да се случи чак след една година. Освен това ГЕРБ замрази всички социални плащания -майчинството през втората година, детските надбавки, социалните помощи“, коментира Георги Гьоков.

Народният представител изрази съмнения, че новият социален министър ще може да реши дори един проблем в социалната сфера, натрупан през последните 10 години. Той подчерта, че бюджетът за ДОО за следващата година е приет без нейното участие и предложения.

5.12.2019

Област за прикачени файлове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram