От името на 2100 човека

Необичайно високи цени на електроенергията принуждават фирми да намалят обемите на работата и да са изключително притеснени за бъдещето на металургичния бранш. Ирина Динева управител на старозагорският  Холдинг „Загора“ публикува отворено писмо към управляващите.

„Нашият въпрос към ръководството на България е: Какво целите, индустриите да спрат производства, хората да останат без работа и Вие да поемете изцяло тяхната социална издръжка за сметка на тотално недоумение да управлявате българската енергетика адекватно?“.

Коментара и на друг холдинг от региона „Металик“

Четвърти ден „Чугунолеене“ Първомай е със спряно производство заради висока цена на тока на свобдния енергиен пазар.  С ограничено потребление на ток са и други две големи предприятия от старозагорския Холдинг Металик – „Енергоремонт – Гълъбово“ и „Металик“ АД. В „Енергоремонт“ Гълъбово термообработващите пещи работят само на нощен режим. И в трите предприятия действа вътрешна наредба, според която при борсова цена на тока за мегаватчас над 90 лв. се спират всички енергоемки машини и производства. Днес базовата цена на тока беше 207,21 лв., като в пиковите часове между 9 и 20 часа цената на тока е 256,86 лв. Стойностите са над 3 пъти по-високи от цената на борсовата електроенергия в петък – 30 ноември – 84,11 лв.

Обявената базова цена на тока за вторник от 170,89 лв. също е необичайно висока и ще остави „Чугунолеене“ Първомай с неработеща пещ и ограничения в потреблението на ел.енергия в „Енергоремонт – Гълъбово“  и „Металик“ АД.

Slavin Yanakiev написа във Фейсбук

„За 22 години работа в ПРОГРЕС АД никога не съм се чувствал толкова ограбен. Минали сме през всякакви кризи, но по толкова груб начин някой да краде хляба ни не съм очаквал.
Цената на електроенергията днес е два пъти и половина по-скъпа от обичайното, повтарям: не няколко процента, а 250% по-висока!
Във всеки килограм отливка имаме разход за ел. енергия 0.30лв, а сега е 0.75лв. Ако имаме печалба 0.10 – 0.20лв е добър резултат, но това компенсира до половината. Излиза, че трябва да плащаме, за да работим.
Може ли всички, които обясняваха, че с тока всичко е наред и няма да се увеличава цената да намерят решение за излизане от този кошмар?“

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram