Новини от вас: Убиха културата! Да живее карикатурата!

На карикатурата като жанр в Казанлък й предстои силно бъдеще. Сюжетите и образите  са толкова натрапчиви и ярки, че бъдещето на галериите са подсигурени с поне една постоянна експозиция.

Когато се разкметува Галина Стоянова първо смаза театъра. Сложи мудната женица Дина Рамналиева да директорства и успя. Съсипа вестник „Искра“ веднага щом постави да управлява там безличната и беззвучна Кристалина Вълчева. По същото време тури и стария ерген с едипов комплекс и поведение да ръководи музей „Искра“ и там настана също период на застой. За да е изпълнен на 100 % плана за секвестиране на кулурните институти остави пенсионера Пеньо Терзиев да лентяйства в музей „Чудомир“ без да му забрани да интриганства. Чудомировият музей хептен обезлюдя. Ако не беше библиотека „Искра“ да прави представяния на книги там редовно, музея можеше да го вкарат в гробничния комплекс на траките.
Сериозното разбирателство на кмета по стратегията за унищожаването на културните инситути с височайшата културна чиновничка Сребра Касева даде сочни плодове.
Остана за разчленяване само библиотека „Искра“. Но за това предстоят още няколко месеца.
Изключено е да не се случи. Гаранция, че ще стане! Трудно е когато се съзидава, затова ще им се получи и поредното съсипване-на кметицата й е вродено, на екипа й също. Нали затова са си екип.
Но спокойно, народе! Щом поемат тежкия кръст и правнуците им да четат и да знаят как бабите им са вандалствали в културата на Казанлък, значи могат да си го позволят. Той Казанлък и други съсипии помни. Нали винаги след вандалите идва нова цивилизация. Новата градителска мисия ще звучи и ще остане в историята така: „Възстановил след погрома на Галина Стоянова еди какво си…, възобновил след рушителския инстинкт на кметицата еди какво си, върнал у дома еди кого си, размразил еди какъв си проект, приобщил творците, дал шанс на креативните, подпомогнал авторитета на еди коя си творческа организация…“ и т.н. Представяте ли си освободения например порив на художниците какви карикатури ще създаде само за периода на заколение на духа в Казанлък .Не че сега апокрифно не се разпространяват страхотни гротески в графика. Ще гледаме и поколенията ни и те ще гледат.
Да не й се сърдим на кметицата, тя само създава предпоствки за следващия да се рекламира на базата на рушителния й подход към културата. Тя, горкана, не знае, че асфалтът е преходен и пейките и те така и разните му велоалеи. Но трябва да знае, нали още в първа група на детската градина е чела и разказвала на децата приказки за непреходното. Може пък да е прескачала това си задължение, докато си е мечтала да стане един ден убиеца на казанлъшката култура. Получи й се и не можем да й го отречем.
Спете спокойно, деца! След всяко стадо хуни идва задължително ренесанс! Без хуни няма е ренесанс.

Да живее карикатурата, увековечаваща разгромяващите културата!

Соня Иванова-Зографова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram