Кметът наруши феърплея между библиотеката и читалището

Тихомълком и задкулисно кметът Галина Стоянова погази меморандума за добър тон и сътрудничество между два културни института.

Буквално минути след преговорите между директора на библиотеката Анна Кожухарова и председателя на НЧ „Искра” Васил Самарски, провели се на 2 декември, след цели две години протакане, кметът Галина Стоянова е внесла докладна в Общинския съвет, с която иска от местния парламент да гласува преместването на библиотеката в друга сграда.
Кожухарова и Самарски във вторник се договориха да изготвят в тримесечен срок споразумение за общо обитаване на сградния фонд, както до сега и обща грижа за ремонта на критичния покрив на читалището. На преговорите са присъствали завеждащата правния отдел на Общината Иванка Русинова и секретаря на администрацията Ваня Иванова, както и специално призованият от столицата юрист Гугушев, представляващ кмета.
Въпреки благоприятния за двете страни изход, Галина Стоянова е подала тихомълком в Общинския съвет проект за решение за изваждането на библиотеката от читалището и преместването й в недостроена сграда.
Кметът иска още от съветниците да гласуват 140 000 лева за преустройството на сградата, като в тази сума не е включено оборудването.
Директорът на Общинската библиотека Анна Кожухарова отказа коментар с уговорката, че скоро ще свика пресконференция по казуса. Кожухарова не отговори на въпроса на Пресс тв как библиотеката ще се изнесе без 220 хиляди тома книги, собственост на читалището, които са повече от две трети от книжното й богатство.
Председателят на НЧ „Искра” Васил Самарски коментира задкулисния ход на кмета като изненадващ и несериозен, защото той цели безсмисленото даване на 140 000 лева.
„Две трети от книжния фонд е притежание на читалище „Искра” и ние няма да позволим изнасянето му. В него се съдържат едни от най-редките книги в България. Библиотеката ще бъде „обезкървена” откъм най-ценните издания от това преместване, вече заявихме открито и се договорихме тя да продължи да битува в сградата на читалището и заедно да търсим възможности за ремонт на покрива.”
Заседание на Общинския съвет вероятно ще има на 17 декември, когато се очаква и да бъде предложено за гласуванеа преместването на библиотеката. С депозирнето на предложението за изваждане на книгохранилището от читалището кметът Стоянова нарушава меморандума от преговорите на 2 декември.
А библиотека „Искра” рискува да стане от една от най-уважаваните и най-богатите като колекция на ценни издания в една от най-бедните и безлични, изнасянето й ще струва на данъкоплатеца близо 200 000 лева, защото освен за ремонта, ще са нужни средства и за оборудване.

bibl1

bibl2

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram