Парцалени кукли в ретро изложба показва казанлъшкия музей

Изложба на детски играчки от края на 19-и и първата половина на 20-и век, както и детски снимки и фотоси на 14 български писатели, е подредена в Историческия музей в Казанлък. Тя е своеобразен жест от музея в Попово към музея в Казанлък, домакинствал в последните два дни на национална научна конференция за приноса на Казанлъшкия край в българската индустрия.
Уникалната експозиция е от две части – „Писателите като хлапета“ и „Ние сме били деца“, и е собственост на музея в Попово. Изложбата събира на едно място порцеланови и парцалени кукли от началото на 20-и век, картонени игри, предвестници на „Черен Петър“ – „Крачун и Малчо“, „Дама воденица“, „Игрите на Амур“, детски тротинетки, детски колелета, саморъчно направени дървени пушки, пистолети саби, свирки, люлки тип „конче“, палячовци, дървени кукли на ластик и други.
Първата част на изложбата – „Писателите като деца“, включва 14 пана от снимки на известни български писатели като деца, снимки с техните семейства, с любимите им играчки или корици на техни детски книжки. Сред тях са детски снимки на Пейо Яворов, Алеко Константинов, Змей Горянин, Никола Вапцаров, Фани Попова-Мутафова, Калина Малина, Никола Фурнаджиев и други.
Сред атракциите в експозицията е и бебешка количка от ракита от края на 19-и век, произведена във Виена. За БТА Пламен Събев – директор на музея в Попово, каза, че повечето екземпляри в нея са наследствени играчки на фамилии от цялата страна. Експозицията е плод на дългогодишна събирателска и издирвателна работа на музейни специалисти, чиято задача е да се съхрани този вид национална памет. „Играчките, с които са играли децата преди век, са били плод и на политиката“, допълни Пламен Събев.
Преди да бъде показана в Казанлък, експозицията е гостувала в София, Габрово и Сопот.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram