От Къде ще вземе пари Казанлък?

Преди ден на среща с кметовете  премиерът Борисов в прав текст заяви да не изпадат в популизъм и да увеличат местните данъци и такси, за да не товарят държавния бюджет, както досега. Коментатори анализираха, че ситуацията за 2016 отива да удари дъното в частта подкрепа към общините и то буквално дни след  отминалите избори. Трансферът към общините ще бъде едва 5.1% спрямо брутният вътрешен продукт .

Оказа се, че  повечето кметовете запазват размера местни данъци и такси: Сливен и Пазарджик се престрашиха да ги вдигнат, а в Пловдив данъкът за колите дори намалява.

Един от аргументите в Пазарджик, е че от 2009-та данъците не са променяни. В Сливен директно признават за незавидното положение на местните финанси и обявяват дългове от 26 милиона лева. Там искат повишаване на данъците до 60%, а за автомобили до 15%.

Каква е ситуацията в Казанлък. Данъците не се планира да се увеличават. Това, обаче, не е основният проблем.

Основното е, че общината продължава да работи, като след авария в атомен реактор на тъмно и с опасност за задаващи въпроси и посетители. Всичко това нарушава крехкото равновесие между общинската администрация и дребния и среден бизнес.

За последните вече повече от 4-ри години въпросът: Колко са задълженията на Казанлък?  Е най-неудобната тема.

И така остава да гадаем за общата задлъжнялост 9-13-18 или над 20 милиона лева.

Тук не е въпросът да се изживяваме като гадатели, а някой честно и право в очи да каже, дали общината е в тежко финансово положение или всичко е цветя и рози.

И тук продължението на въпроса отговор, на който се предполага  да разберем през следващата календарна година, от къде ще дойдат свежи пари в Казанлък?

Едно от най-сигурните пера Местни данъци и такси, очевидно ще остане константа.

Разпродажбата на общинско имущество се нарежда като най-сигурният начин за финансова стабилност.

Все пак има още училища за продажба, апартаменти, къщи и апетитни терени общинска собственост. Ала до кога и за колко пари? Ще запълнят ли те  общинският финансов кратер?

Очертава се интересна 2016-та, макар интересните времена в региона да не са спирали през последните години.

МГ „Вис виталис“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram