Бронзовият Севт III е сред най-често канените за представителни изложби в чужбина

Бронзовата портретна глава на Севт ІІІ – един от емблематичните паметници от фонда на Националния археологически музей, вече е сред най-често канените наши артефакти за участия в престижни изложби в чужбина, уточняват от Министерство на културата.
Само преди броени дни бронзовият Севт ІІІ – истински шедьовър на античното изкуство, се завърна в Археологическия музей в София, след като в периода от 28 юли до 1 ноември 2015 г. бе включен сред експонатите в забележителната изложба “Власт и патос: Бронзова скулптура от елинистическия свят“ в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис, САЩ. Преди да бъде поканен в САЩ, бронзовият Севт III, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008), бе основен акцент и във впечатляващата ни изложба тази пролет в Лувъра, представяща тракийското изкуство по един неповторим начин, като интересен разказ за непознатото одриско царство, за неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. Бронзовата глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт бе и на всички рекламни пана и постери за забележителната ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“, които бяха монтирани и в редица ключови станции на парижкото метро, през които всеки ден минаваше огромен поток от хора.
Съкровищата на траките и уникалната бронзова глава на тракийския владетел Севт III междувременно вече искат да видят и в Италия, Хърватия, Турция, Мароко. Интерес към прочутите ни тракийски съкровища, както и към най-новите забележителни открития на българските археолози, направени през последните години, изявиха вече и от Ермитажа в Русия, както и от Британския музей (British Museum).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram