Седмица на професионалното образование се проведе в ПГЛПТ

С множество събития в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в средата на ноември бе отбелязана седмицата на професионалното образование. Координатор на седмицата бе Регионалният инспекторат по образованието – Стара Загора.

Състезание „Ние и бизнесът“ проведоха от катедра „Икономика“ в ПГЛПТ. Три отбора, съставени от ученици от 10,11 и 12 класове в икономическите специалности на гимназията мериха сили в три модула- микроикономика, макроикономика и счетоводство. В началото на състезанието директорът на ПГЛПТ Антони Илиев връчи сертификатите на отличилите се ученици в „Националното състезание по управление на проекти“ в Свищов и пожела на учениците много бъдещи успехи в сферата на икономиката.

Открито занятие по карвинг предложиха ресторантьорите от 11 б клас. Те показаха своите знания и умения в изкуството за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната. Всички изделия бяха показани на специална изложба във фоайето на ПГЛПТ и предизвикаха сериозен интерес.

Учениците от направление „Туризъм“ , водени от преподавателите Тома Башкехайов и Румяна Станева проведоха поход до Мегалитът над село Бузовград (Врата на богинята Майка). Те разгледаха внимателно и с изключителен интерес древното светилище от времето на късния енеолит и началото на бронзовата епоха.

Част от „Седмицата на професионалното образование“ бе и посещението на група ученици в два от най-успешните балнеохотели в близкият курортен град Павел баня – „Диана Мар“ и „Севтополис“. Бъдещите хотелиери от ПГЛПТ бяха запознати с функционирането и спецификата на работа в тях. Любопитна подробност бе присъствието на много бивши възпитаници на ПГЛПТ, работещи в балнеохотелите, които си спомниха с усмивка дните в любимото училище, но и дадоха ценни съвети на бъдещите си колеги.

Седмицата на професионалното образование се провежда за втора поредна година.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram