Кметът на Казанлък официално ще открие Музикални празници „Петко Стайнов 2012“

Тази вечер в 18.30 часа в ДК „Арсенал“ тържествено ще бъдат открити от кмета на община Казанлък Музикалните празници, посветени на големия български композитор – академик. Петко Стайнов.

Едно от важните културни събития с местен и национален характер в община Казанлък са Музикалните празници „Петко Стайнов“, които водят началото си от 1994 г. Те възникват по инициатива на голямата българска хорова диригентка Петя Павлович. След създаването на Дом „Петко Стайнов“ в родния град на композитора от Фондация „Петко Груев Стайнов“ през 2002 г., Музикалните празници се провеждат ежегодно в началото на месец декември и се свързват с рождената дата на акад. Петко Груев Стайнов – 1 декември 1896 г.

През годините Музикалните празници в Казанлък станаха част от Националния културен календар на Министерството на културата на Република България.

През 2012 г. се честват две кръгли годишнини – 10 години от създаването на Дом „Петко Стайнов“ и 40-ият рожден ден на смесен хор „Петко Стайнов“, създаден с много любов и ентусиазъм от известната казанлъшка диригентка Петя Павлович.

Днес консултант на казанлъшкия смесен хор е нейната дъщеря – проф. Теодора Павлович, която е вицепрезидент за Европа на Световната хорова федерация.

Подробната програма на празниците, които продължават от 29 ноември до 1 декември 2012 г., е публикувана на сайта на Община Казанлък, www.kazanlak.bg, в рубриката „Културни събития“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram