Георги Гьоков: Защо патриотите не предлагат 300 лв пенсия и не подкрепят нашето предложение за преизчисляване на всички? Това е тяхно обещание!

Заплашени са от големия коалиционен партньор, че ще съборят правителството, а не им се изпуска властта 

Стигнахме до много интересен момент- минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Спомням си за едни предизборни обещания за 300 лв. минимален размер за пенсията от Обединени патриоти. Като гледам, сме доста далеч от тази сума и няма предложение, направено от патриотите, за такава пенсия. Това означава само едно – отказали са се от това предложение.  Няма как да говорят, че до края на мандата ще стигне 300 лв. пенсията. Доказват крилатата фраза от Ото фон Бисмарк – най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов.

Спомням си как от тази трибуна, още в началото на този мандат,  Обединени патриоти  говореха, че когато на 30 ноември 2016 г. са предложили увеличение на минималната пенсия на 200 лв и преизчисляване на всички останали пенсии и другото предложение- за увеличаване на 300 лв., но без преизчисляване на останалите пенсии- не са получили подкрепа от тогавашната парламентарна група на БСП. После тезата се смени и твърдението стана- БСП  ги е подкрепила, но с малко гласове и не са им стигнали 5 гласа, за да се приеме предложението. Тези твърдения, които представляват неистини, бяха изречени от Волен Сидеров и Славчо Атанасов. Може би си мислите, че една неистина, повторена 100 пъти, ще се превърне в истина, но това не е така.

Затова, уважаеми патриоти, след всяко ваше изказване в тази посока, ще ви казвам истината. И тя е: прегласуване, проведено на 30.11.2016 г. в 13:22 часа, по ваше предложение по Закона за бюджета на ДОО за 2017г., второ гласуване, чл. 10, предложение от Валери Симеонов, за минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст 200 лв и преизчисляване на всички пенсии.

Резултатите са: гласували 143 народни представители,

„за“ – 69,

„против“ – 13,

„въздържали се“ – 61.

Парламентарната група на „БСП лява България“ – от 38 човека група, гласуват

30 – „за“,

0 – „против“ и

0 – „въздържали се“.

Отсъстват 8 народни представители. Групите на Патриотичния фронт и Атака, които в този момент вече са постигнали споразумение за обща коалиция, гласуват така: Патриотичният фронт – от 21 човека гласуват

13 – „за“,

0 –„против“ и „въздържали се“, отсъстват – 8.

Атака – 11 човека група, гласуват

6 – „за“,

0 – „против“ и „въздържали се“. Отсъстват 5 народни представители.

Т.е. от вносителите при гласуването отсъстват 13 народни представители – 41% от групата, а от подкрепящите отсъстват 8. При прегласуването, поискано от Патриотични фронт, резултатите са аналогични. Аналогични са и при гласуването за 300 лв. пенсия. Или говорете истината, или мълчете!

По-големият въпрос е защо сега  патриотите не предлагат обещаното увеличение за минимална пенсия? Още по-важно – защо не подкрепят нашето предложение за преизчисляване на пенсиите, което също е и ваш предизборен ангажимент. Може би, защото сте заплашени от големия коалиционен партньор, че ще счупите коалицията и ще съборите правителството, а на вас не ви се изпуска властта. По-добре да мълчите да не споменавате този срамен за вас факт, когато предлагате нещо с ясното съзнание, че не искате да мине и обвинявате другите за това, че не сте успели в желанието си.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram