Читалище и библиотека готови за преговори, някой ги осуетява трета година

„Настоятелството на Народно читалище „Искра“ не желае конфликти, а нормални преговори с директорите на общинските библиотека и театър в Казанлък. Такива преговори, обаче, не се провеждат вече трета година. Поредните са насрочени за 2 декември в сградата на Община Казанлък, но утре ще стане ясно в какъв формат ще се провеждат и дали ще се случат или отново ще се намери причина за осуетяването им, а тя няма да бъде у читалищните дейци“. Това коментира Васил Самарски, председател на читалището на нарочна пресконференция днес.

Той призова да се спре със спекулациите, свързани с библиотеката и читалището.  Пак според Самарски някой подклажда умишлено отношения или не дава „добра информация“ на библиотекарите. Те пишат отворено писмо само ден след поканата за преговори. Директорът Анна Кожухарова е дала утвърдителен писмен отговор, че приема покана за преговори, но в открито писмо от вчера се казва, че „поведението на Настоятелството на НЧ „Искра 1860″ буди сериозна заплаха“ с поставените финансови претенции за наем.

Хронологята на събитията показва, че още от април 2012 г. датира поканата от читалището към библиотеката за преговори. През същата година бюджетът на НЧ „Искра“ бе намален от Общината с 67 хил. лева, което изправи Настоятелството му пред тежкото решение да съкрати художествени ръководители и творчески колективи, за да издържи финансово. Като мярка за осигуряване на прилично съществуване на читалищната дейност се наложи Настоятелството да поиска наем от библиотеката и театъра, които се помещават в сградата на НЧ“Искра“. Театърът бе изваден от там, но после плати близо 70 хил.лева дължими наем и консумативи след съдебно решение в полза на читалището.
„Нека библиотеката и театърът обитават сградния фонд на читалището, но това да става при нормални договорни условия и правила“, заяви Самарски и посочи, че Настоятелството на НЧ „Искра“ предлага на Общината да направи ремонт на покрива на библиотеката, който е в окаяно състояние и създава риск за читателите и работещите там. „Ние не можем с орязан бюджет да ремонтираме база, която ползва библиотеката. Таванът може да се срути всеки момент. Защо Общината не предприеме ремонт, вместо да се занимава с отлагане на преговори и създаване на напрежение?“, попитаха от Настоятелството.

Ако администрацията ремонтира покрива на библиотеката, от читалището ще оттеглят претенциите си  към библиотеката за наем.

Самарски апелира да се спрат спекулациите и да стане ясно, че читалището има воля за преговори и договаряне, но по точни параметри. И че и библиотеката и театърът имат място в сградата на НЧ „Искра“.

 

 

IMGP0130IMGP0129IMGP0131На снимките: Рушащият се таван над Детския отдел на библиотеката

 

 

 

IMGP0126IMGP0125

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram