Кой лъже в Общината – Архитекта или Скобаджията?

На 24 .11.2014 година в редакцията на ПРЕС ТВ бе получен сигнал за извършване на строителство на временен обект – тип козирка. Въпросната козирка е на ул „Преслав“, но се поставя на къщата, която се води на ул.“Христо Ботев“ 8-10. Оказа се, че това е къщата на Светозар Запрянов – общински служител, по-известен като „Зарьо Скобата“ или „Зарьо Ченгето“. ПРЕСС ТВ реши да направи проверка в Община Казанлък дали за въпросния строеж има издадено разрешение. Зададохме въпроса на главния архитект – Ивелин Недялков, който  веднага разпозна къщата на „Зарьо Ченгето“ по снимките, предложени от нас и се сети, че скоро „нещо бил подписвал на наемателя на Зарьо Скобата“, но за по-сигурно ни препрати към служителка на отдела, за да се убедим, че има въпросното разрешение и евентуално подписан договор, защото тротоарът е общински. Служителката там, обаче, я нямаше в късния следобед вчера. И днес също не можахме да я намерим нито сутринта, нито следобед, дори не бяхме допуснати да се качим до етажа. В търсене на истината разговаряхме и със Запрянов по телефона, който бе категоричен, че той самия има всички разрешителни за изграждане на козирката. На въпрос на Пресс тв кой е получил разрешението – Зарьо скобата отговори -„АЗ“.

Тук е въпросът: кой лъже – архитектът или скобаджията?

Недоумение буди и факта, че в продължение на два дни една местна медия не може да направи справка в Общината, тъй като служителката я няма или се крие???????????

Експерти твърдят, че козирката на Зарьо Скобата е незаконна, тъй като не отговаря на чл.91 от НАРЕДБА № 7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.А той гласи-

Чл. 91. (Изм., ДВ, бр. 10 от 2005 г.) Извън случаите по чл. 87, ал. 5 над входовете на сгради или пред отделни части от фасадата над магазини и други нежилищни помещения, разположени в първия надземен етаж, се допуска да се изграждат конзолни козирки и да се поставят сенници на височина най-малко 3 м от най-високото прилежащо ниво на тротоара и на разстояние най-малко 0,75 м от бордюрната линия.

Така че независимо, че Зарьо Скобата е общински служител, нека ръководството на Общината не забравя, че пред ЗАКОНА всички са равни.

След като опитите да се доберем до единствената служителка, която може да ни отговори на въпросите, се оказаха неуспешни, ще си зададем въпросите по Закона за достъп до обществена информация.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram