Заплашват ли ни отново наводнения?

Извършена е била рехабилитация на язовирната стена на казанлъшкият язовир „Копринка”, който се стопанисва от дружеството „Язовири и каскади“, към НЕК. Няма проблем с поддръжката на водоема, като и тази година са вложени средства за профилактика на съоражението.

Същевременно стана ясно, че наводнения заплашват отново страната заради хаоса и пълната безотговорност по отношение на язовирите. За това предупреди Върховната административна прокуратура на фона на задаващите се валежи. Институциите не са си взели поука от миналогодишните бедствия, при които загинаха хора и бяха нанесени материални щети за милиони. Към днешна дата язовирите и реките са все така опасни, но никой не взима мерки, установи последната проверка на прокурорите. Става дума за 2743 водоема, от които 268 са без ясен собственик.

На много места в България речните легла задръстени от растителност и боклуци. Няма наказани арендатори, нито нарушители, изхвърлящи отпадъци в реките. Прокуратурата насочва критиката си към басейновите дирекции, които не упражнявали правомощията си.

78 язовирни стени са в лошо състояние. Бройката съвпада с обявените през миналата година безстопанствени водоеми.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram