Жп гара Стара Загора ще бъде основно реконструрирана

Общо 6 млрд. лв. до момента се влагат в обновлението на жп инфраструктурата у нас с цел развитието на екологичен, бърз и ефективен  транспорт. Това заяви в Стара Загора министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, като уточни, че някои от проектите са реализирани, други са в процес на реализация. По думите му, не по-малко средства ще бъдат вложени и през следващия програмен период.

Жп гара Стара Загора ще бъде основно реконструрирана по проект, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020“ г. от Европейския Съюз, чрез средства осигурени на 85% от Европейския фонд за регионално развитие и 15% от националния бюджет. Реконструкцията на гаров комплекс Стара Загора включва сградите Пост 1, Пост 2 и Приемно здание, като строително-монтажните работи ще се извършват върху терени, собственост на ДП „НКЖИ“.

Проект “Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора“, на прогнозна стойност 11 млн.лв., изготвен от Обединение „КИГ – ИПС – ЕКА“ днес бе представен публично в зала „П.Р. Славейков“ в присъствието на кмета Живко Тодоров, общинското ръководство, зам. областния управител Димитър Драчев, представители на ДП НКЖИ, БДЖ, жп гара Стара Загора, браншови организации на строителите и архитектите, общински съветници, медии и граждани.

„Проблемът съществува от години, гарата е в тежко състояние, много оплаквания получаваме. Този ремонт е много наложителен и сме на финалната права с общи усилия да обновим тази емблематична за Стара Загора гара. Да имаме едно добро съоръжение за жителите и гостите на града“, обобщи ситуацията кметът Живко Тодоров, който бе домакин на събитието.

Гаров комплекс Стара Загора е разположен в югозападната част на Стара Загора, между жилищната и промишлената зони. Приемното здание на жп гара Стара Загора е проектирано и строено през 70-те години, влязло е в експлоатация през 1982 г. Сградата е в много лошо конструктивно състояние. Документацията за реализация на проекта е внесена в Агенцията за обществени поръчки. Очаква се до края на пролетта следващата година строително-монтажните дейности да започнат, а целият проект трябва да приключи до края на май 2021 г.

В обхвата на проекта е включен ремонт, възстановяване и модернизация на съществуващата жп инфраструктура, с цел гарантиране на сигурността на пътниците, както и привеждане на гаровия комплекс в съответствие с европейските стандарти в жп транспорта. След реализацията му ще се подобри организацията на обслужването в гарата, както и ще се създат необходимите удобства и комфорт на пътниците. Ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, ще се изградят 4 асансьора и ескалатори, ще се подменят всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади и климатизация ще има също. Целият сграден комплекс ще бъде достъпен за хора с намалена подвижност.

Министър Росен Желязков съобщи още, че се очаква реализирането на проекта да внесе комфорт за пътуващите и полващите направлението София –Бургас и преминаващите през гарата. „Целта е да се изградят всички важни гари по това направление. В София са започнати процедурите за гарите Искър, Подуяне, Казичане, в процедура е подписването за изпълнител за гара Карнобат. Жп инфраструктурата се ремонтира и модернизира с огромен финансов ресурс и част от европейската солидарност“, уточни той.

Обновлението на гарите по линията София – Бургас ще приключи до края на 2020 г., а влаковете ще се вижат със 160 км/час, съобщи генералният директор на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски, който взе участие в представянето.

 

Арх. Петър Киряков, председател на Камарата на архитектите в Стара Загора направи бележки за масивната конструкция на козирката на приемното здание според проекта. Той изказа предложение общината да „ прехвърли собствеността на подлезите на НКЖИ и те също да бъдат ремонтирани по проекта. Арх. Иван Иванов от Съюза на архитектите подчерта важността на пешеходния подлез като начин за лесен достъп до южната промишлена зона.

Председателят на Общинския съвет Таньо Брайков предаде на проектантите желанието на фенклуб Берое да бъде използван зеленият цвят в декорацията на гарата. Министър Росен Желязков приветства идеята , за която вече беше информиран.

Зам.-кметът Красимира Чахова направи предложение да бъде обособен туристически център на гарата, с идеята за идващите от Европа туристи,  които биха се възползвали от икономичен, бърз и екологичиен транспорт.

Идейният проект подлежи на доработване и довършване, като проектантите заявиха, че ще се съобразят с направените бележки по него.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram