Внезапна проверка на язовир „Гита“

Областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова заедно с експерти от Басейнова дирекция – Пловдив, областна администрация и община Чирпан днес направи внезапна инспекция на язовир „Гита 1. Целта бе да се установи стопанисването на язовира, който е в списъка на потенциално опасните водни обекти в област Стара Загора. През м.октомври Междуведомствената комисия докладва на областния управител за състоянието на водните басейни в областта и даде предписания за тяхното техническо поддържане в зимни условия.
. Живка Аладжова провери конкретните резултати от безопасното ползване на водния обект, който е общинска собственост, но е отдаден на концесия. Във фокуса на проверката бе състоянието на язовирната стена, преливникът и основният изпускател. Освен това бе прегледана документацията на язовира и аварийния му план.
В момента няма основания за притеснения за състоянието на язовир „Гита 1″, уверява областният управител. Ако продължаваме да поддържаме добра комуникация и координация, ще съумеем да избегнем евентуални критични ситуации, допълни Живка Аладжова.
Проверката установи, че язовирната стена се поддържа в добро състояние, проводимостта на преливника е освободена от наличие на храсти, дървета и наносни образования. Другото облекчително съоръжение – изпускателят, е в пълна изправност. При аварийна ситуация към язовира е осигурен достъп на тежка механизирана техника. Язовирът е с площ 378 дка и се използва за промишлен риболов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram