След 29 години отново изпълняват на живо Стайновата увертюра „Балкан“

Музикални празници „Петко Стайнов“  стартират на 29-ти ноември и ще продължат до 1 декември. За 14-ти път Казанлък е домакин на събитието, което ще предложи на ценителите отново изискана програма.

Официалното  откриване ще бъде на 29 ноември от 11.30 часа с хоров концерт в  Художествената галерия. С участието на Смесен хор „Петко Стайнов“ към читалище „Искра“  и Академичен хор „Света Параскева“ към Националната художествена академия.

На откриването-матине ще чуем още изпълненията на пиано на Севим Берханова от училището за деца с нарушено зрение „Д-р Иван Шишманов“ във Варна. Севим е тазгодишната стипендиантка на Фондация „Петко Груев Стайнов“ и Американска фондация за България.

Празниците предлагат още  концерт на трио кларинет, фагот и пиано – Росен Идеалов, Светослав Славчев и Ростислав Йовчев.

119 години от рождението на акад. Петко Стайнов ще бъдат почетени с поднасяне на цветя пред паметника на композитора в двора на гимназията с неговото име.

Симфоничният оркестър на Пазарджик на 1 декември от 18.30 часа в НЧ „Искра” ще  изпълни концертна увертюра „Балкан“ на Петко Стайнов. Произведението не е изпълнявано на живо от 1986 година.

20151124-YBABSBZFYAI-1448377352

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram