Проект цели подкрепа за семействата с деца с увреждания

Казанлък е един от трите града, домакин на кръгла маса по проблемите на семействата, в които се отглеждат деца с увреждания. След Казанлък, и Варна на 27 ноември, а след това и София – на 15 януари 2016 г., Фондация „Деца с проблеми в развитието“представя проекта си „ Дете – да сподЕлим с вашеТО семЕйство“.Той се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Проектът е със срок от 10 месеца и цели да инициира обществен дебат по темата сред всички заинтересовани страни- родители, НПО, специалисти, институции на местно и държавно ниво, медии.На кръглите маси в Казанлък, Варна и София ще бъдат обсъждани проблемите на семействата с деца с увреждания в различен план- малката община, в областния център, в столицата, разказва председателят на Фондация „Деца с проблеми в развитието“  Анита Кънчева, която откри и дискусионната среща в Казанлък. На нея присъстваха ресурсни учители от Казанлък, Ст. Загора, Пловдив и Ямбол, представители на Дневния център за възрастни хора с увреждания в Казанлък, Община Казанлък, Дирекция „Социално подпомагане“, ЦОП и ЦСРИ при Сдружение „Бъдеще за децата“, както и родители на деца с увреждания.

Фондация „ Деца с проблеми в развитието“ е създадена през 2006 г., за да подкрепя децата с увреждания и техните семейства. Над 400 деца с увреждания и семействата им в цялата страна са се присъединили към момента към общността на организацията в управлявания от нея Медицински и информационен център.

Проектът“ ДЕТЕ – Да сподЕлим с вашеТо семЕйство включва провеждане на проучване сред родители и създаване на платформа за информирана взаимопомощ за подкрепа за раждане на второ дете и балансиран подход към децата, осигуряващ здравословна семейна среда. Пилотна група родители ще бъдат обучени, за да станат посланици на проекта и да помагат на другите родители, които имат въпроси, колебания или просто нужда да споделят с някой друг, който ще прояви разбиране.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram