Изследваме се за ХИВ – безплатно и анонимно на 27 ноември


По повод Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити, и 1 декември- Световен ден за борба с СПИН под мотото „Узнай своя статус“ на територията на област Стара Загора ще бъдат проведени планирани от Регионалната здравна инспекция дейности за превенция. Те са организирани от РЗИ-Стара Загора, съвместно с БЧК, превантивно-информационен център по зависимости, НСНЦ „Младежки глас“, сдружение „Свят без граници“, Община Стара Загора, община Казанлък и сдружение „Самаряни“. Кампанията за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ с бързи тестове ще се проведе в Казанлък на 27 ноември (вторник) на площад „Севтополис“.

Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити ще бъде отбелязана в цялата страната от партньорите на Националната програма по превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции – 28 Регионални здравни инспекции, общини, учебни заведения, неправителствени организации, Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“.

Европейската седмица се провежда вече шеста година. През 2015 г. дейностите бяха разширени с включването на изследванията за хепатити. Причината е, че инфектирането става по идентичен начин с този при ХИВ. Важно е хората, изложени на риск от ХИВ и/или хепатит, да знаят статуса си възможно най-скоро след заразяване. Напредъкът в лечението на тези инфекции осигурява на хората, живеещи с ХИВ и хепатит В, пълноценен и активен живот, а тези с хепатит С могат да бъдат излекувани напълно.

Двете кампании целят насърчаване и обединяване на усилията на различни институции и организации за популяризиране и разширяване на обхвата на знаещите статуса си хора. Друга цел е повишаване на осведомеността на населението за предимствата на тестването, ранното откриване и своевременното насочване на инфектираните лица към лечение. Инициативите дават и възможност на хората да се информират за начините на превенция на ХИВ и хепатити, с което да защитят себе си и своите близки.

Стигмата и дискриминацията все още възпират хората от ранно тестване, което налага предоставяне на достъпна информация за важността всеки да провери своя статус, при зачитане на достойнството и без осъдително отношение, независимо от споделените рискови практики.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram