За 95-та годишнина на театър „Гео Милев“ поставят Вазов

С две нови заглавия от българската класика – „Змейова сватба“ на П. Ю. Тодоров и „Казаларската царица“ на Иван Вазов, Драматичен театър „Гео Милев“ ще отбележи 95 години от началото на професионалния театър в Стара Загора.

ДТ „Гео Милев“ е пряк наследник и продължител на делото и традициите, оставени от ентусиастите, създали за пръв път чудото театър в нашия град. Първите стъпки преди Освобождението са били възторжени, неопитни, пряко свързани с възрожденския устрем и с дейността на местния революционен комитет.

След Освобождението театралната дейност продължава да се развива, а през сезон 1919/1920 г. се полага началото на професионален театър в Стара Загора. Особена заслуга за това имат Мара Шопова и Данчо Делчев. И те, и техните колеги, артисти, режисьори, сценографи, композитори и музиканти развиват всестранна творческа дейност в града на липите. През годините трупата на театъра винаги е преследвала високи художествени цели. На сцената са поставени стотици заглавия, играли са едни от най-ярките таланти, публика и актьори са съпреживявали красиви моменти от досега с изкуството.

И сега, в юбилейната година (2014 г.), ДТ „Гео Милев” продължава да следва примера на пионерите, да търси своя път към умовете и сърцата на зрителите, да отстоява мястото си в полето на културния живот на България, казват от екипа на театъра.

Предпремиерата на „Змейова сватба“ е на 3 декември от 19 ч., премиерата – на 4 декември от 19 ч., а следващото представление е на 10 декември от 19 ч.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram