Грандиозен успех на пианистите на Елена Юлиянова от ШИ “Емануил Манолов“ Казанлък

От 22 до 25 ноември 2018 година, за пети пореден път, читалището в София, носещо името на пианиста, педагога, композитора, философа, музикалния критик и теоретик Андрей Стоянов, организира международен клавирен конкурс за пианисти – любители.

Това значително музикално събитие е не само състезание на талантливи млади изпълнители, а съприкосновение на различните поколения пианисти с необятния свят на изкуството. Изявявайки музикалните си таланти на сцена, все повече млади хора се докосват до съкровишницата на българската и световната клавирна музика, развиват любов към музикалното изкуство, а чрез него и стремеж към духовност и красота.

Всяко следващото издание на конкурса популяризира неотменно творческото дело на патрона на конкурса и запознава поколения пианисти от България и други страни с неговото композиторско наследство. Тазгодишното издание на конкурса свърза и юбилеите на гениални творци К.Дебюси и Ф.Шуберт, като покани участниците да включат в свободната си програма техни произведения, за които бяха присъдени специални награди.

Изключителен успех на конкурса постигнаха пианистите от класа на Елена Юлиянова от ШИ “Емануил Манолов “ при НЧ”Искра – 1860”. Младите таланти Тома Вълков, Христиана Харалампиева, Дамян Стоев, Екатерина Димитрова и Виктор Владков се завърнаха в родния си град с пет Първи награди и пет Златни медала.

Виктор Владков беше награден и със Специална награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци за най-добро изпълнение на произведение от Франц Шуберт.

С Диплом за високи педагогически постижения беше отличена г-жа Елена Юлиянова.

На заключителния гала концерт на победителите бе обявена и голямата изненада – покана към избраните от международното жури пианисти за участие в два концерта в Република Кипър, в градовете Никозия и Пафос от 27 февруари до 2 март 2019 година. Поканата дойде като заслужен комплимент към възпитаниците на Елена Юлиянова от Г-жа Галина Димова – Георгиева- член на международното жури и представител на град Пафос, Кипър

По покана на организаторите и журито с голям успех казанлъшките таланти участвали в заключителния Гала-концерт на победителите, който се проведе в Концертната зала на НМА „ Проф.Панчо Владигеров” в София.

Честито, мили деца! Честито, Госпожо Юлиянова! 

За казанлъчани, които желаят да се насладят на техните изпълнения, пианистите на Елена Юлиянова ще изнесат Коледния си концерт, който ще се състои на 16 декември 2018 година от 17 часа в залата на Исторически музей „Искра”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram