Фондация „Деца с проблеми в развитието“ покани родители и институциите на кръгла маса

На 26 ноември Фондация „Деца с проблеми в развитието“организира в Казанлък кръгла маса по въпросите, които вълнуват семействата на деца с увреждания.  Събитието, чийто съорганизатор е Сдружение „Бъдеще за децата“,  ще се проведе от 9:00 до 16:00 ч. в зала „Севтополис“ на хотел „Казанлък“. Целта на кръглата маса е да бъдат обсъдени проблемите, както и да се споделят добри практики, в подкрепа на семейства на деца с проблеми в развитието, подкрепа за раждане на второ дете в такива семейства и търсене на балансириран подход в отглеждането на здраво дете и дете с увреждане в едно семейство. Срещата е насочена към представителите на местната администрация, НПО, специалисти, родители, медии.

Фондация „Деца с проблеми в развитието“ възниква преди 9 г. като начинание за взаимопомощ на родители с деца с увреждания и настоящият проект е продължение на усилията й до момента за подобряване качеството на живот на децата с увреждания в България и насърчаване на механизми за взаимопомощ на семействата им. Целта на проекта е да инициира обществен дебат и да създаде платформа за информирана взаимопомощ за подкрепа за раждане на второ дете в семейство на дете с увреждане и за балансиран подход към децата, осигуряващ здравословна оптимална семейна среда.

Статистиката сочи, че семейства, в които първото дете е с увреждане и имат второ дете, са с около 20% по-малко от семействата, в които първото дете е здраво. От друга страна, когато в едно семейство има две деца, а едно от тях е с увреждане, здравото дете се явява важен индикатор за качеството на живота и развитието на детето с увреждания. Анализът на двата въпроса е крайно необходим в България, където според данни на НСИ, НЦОЗА към МЗ и АХУ броят на лицата с различна степен на увреждания надвишава 600 хил. души (над 8% от населението). От тях над 10% са деца до 18 години. В допълнение по информация от членове и съмишленици на Фондация „Деца с проблеми в развитието” семействата, в които има поне едно дете с увреждания или проблеми в развитието, са над 50 хил. Тази статистика се явява на фона на смущаващата демографска криза в страната, като в периода 2005 -2013 г. населението намалява с 6.14%, а делът на децата от общото население намалява с близо 7%. Затова Фондация „Деца с проблеми в развитие” счита за належащо да инициира дебат и създаде платформа за информирана взаимопомощ за подкрепа за раждане на второ дете и за балансиран подход към децата, осигуряващ здравословна оптимална семейна среда.

Проектът цели да създаде механизъм за самопомощ за семействата на деца с увреждания при постигането на оптимална семейна среда. Резултатът от него ще бъде повишена информираност на родителите на деца с увреждания относно преимуществата от раждане на второ дете и от постигането на балансиран подход при отглеждането на децата, генериращ подобрено здравословно състояние на детето с увреждания. Предвижда се изготвянето на доклад, провеждането на кръгли маси, обучението на пилотна група родители-обучители и деца и създаването на интернет под-сайт и информационни материали. Проектът е насочен както към семействата на деца с увреждания и децата с увреждания, така и към по-широка аудитория.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram