НОИ обяви новите си електронни услуги, важат за пенсионерите

От 24 ноември Националният осигурителен институт (НОИ) допълни списъка с електронни услуги с две нови административни услуги, насочени към пенсионерите.

„Заявление от пенсионер за смяна на настоящ адрес на територията на Република България или друга държава” е административна услуга, която облекчава всички лица, получаващи пенсия по българското законодателство и желаeщи да сменят адреса, на който я получават в България или в чужбина. Електронното заявление се подава през сайта на НОИ в рубрика „Е-услуги”, раздел „Административни услуги” – „Европейски регламенти и международни договори”.

Втората електронна услугата е „Заявление за спиране на пенсия”, която също попада в списъка на административните услуги на НОИ. Тя е насочена към всички лица, които по собствено волеизявление желаят спиране на пенсията/ите и добавката/те към нея. За живеещите на територията на страната компетентният орган е съответното териториално поделение на НОИ, а за лица с постоянен адрес в чужбина – дирекция „Европейски регламенти и международни договори” в Централно управление.

При подаване на електронно заявление за съответната услуга то трябва да се подпише от заявителя с квалифициран електронен подпис или да се въведе Персонален идентификационен код (ПИК) за физическите лица с ЕГН/ЛНЧ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram