НАПОС награди Васил Самарски

Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС) награди  бившия председател на Общински съвет – Казанлък Васил Самарски за заслуги в развитието на Асоциацията. Отличието бе във връзка с 10-та годишнина на организацията. Поради отсъствие от страната В. Самарски не присъства на специалното тържество.  Награди за принос към развитието на НАПОС получиха близо 50 души –  учредители, бивши членове на Управителния и на Контролния съвети, ръководители на партньорски организации и изявени сътрудници.
Васил Самарски бе  председател в два мандата на местната законодателна власт  в Казанлък от 2005 год. до 2011 година. Той бе избран в Управителния съвет през  м.октомври 2008-ма година от общото събрание на Асоциацията. Заедно със свои колеги разработи  няколко законодателни инициативи, свързани с местното самоуправление, които станаха част от приети закони в 40 и 41 НС. По негова инициатива се създаде първият в България Общински съвет с електронно гласуване, който е в унисон с екологичните тенденции, спести много разходи за хартия и направи работата на общинските съветници прозрачна и динамична. По този начин продължава да работи и настоящия състав на Общинския съвет. А добрата практика  продължа да се усвоява и от други градове в страната и в чужбина.
Основната цел при създаването през 2004 година на НАПОС бе институционално укрепване на общинските съвети, развитие на общинската политика и реализация на редица общински политики на национално ниво. В асоциацията членуват близо 190 председатели на общински съвети от цялата страна, а е основана от 51. НАПОС е основна опора на местните власти и Асоциацията работи в сътрудничество с Националното сдружение на общините в Република България. Дейността й е изцяло насочена за укрепването на общинските съвети като стълб на местната власт.

Важен фактор за успешното възходящо развитие на Асоциацията е фактът, че ние за 10 години я опазихме от политизиране и от намесата на партийни централи в нейната работа. Управителните органи се сформират не по политически признак, а по професионално-териториален. И никога не е имало политически спорове. Ние в НАПОС-РБ сме приятели, подчерта в тържественото си слово изпълнителният директор инж. Делян Дамяновски по време на честването.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram