Директори на ДГ: Такса от 10 лв. пречи децата да посещават допълнителни занятия.

Директорки на детски градини искат от Община Казанлък да намали таксата, която администрацията събира от ръководители на школи, за да ползват почасово помещения в забавачниците за занимания с децата. Наемната цена е 10 лева на час за провеждане на занятия. Малчуганите се обучават  по английски език, народни или спортни танци, бойни изкуства, рисуване и други в допълнителни часове и групи по желание от родителите им. Според приетите от Общинския съвет през лятото тарифи, ръководителите на школите трябва да плащат наем за час от 10 лева на Общината, за това че ползват помещенията на детските градини, за да развиват децата .

Тази цена за час наем е твърде висока, пишат в писмо до кмета Стоянова директорките, като посочват,  че групите от деца са малобройни, а таксата, събирана от родителите-твърде ниска-само 1,50 лв. на занимание.

Директорите се притесняват, че ако продължи инкасирането на наема от 10 лева, ръководителите на школите ще вдигнат цената за занятията, а това ще доведе на отлив на деца.

„Вследствие на това в условията на лоялната конкуренция, в която работим, ще доведе до намаляване престижа и авторитета на всяко едно детско заведение и невъзможност за предлагане на разнообразни и допълнителни форми на обучение за по-пълноценно развитие на децата”, пишат в нарочно писмо до кмета 13 директори на детски градини.

Предложението им за намаляване на таксата предстои да бъде разгледано от Общинския съвет този петък.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram