Почти година властта протака публичното обсъждане на отчета на общинския бюджет за 2013 г.

Близо година вече местният парламент не е приел отчета на общинския бюджет за 2013 г. Отчетът 11 месеца не е предлаган на казанлъчани за публично обдъждане.

По традиция в началото на всяка нова финансова година се приема отчетът на кмета за приходите и разходите, направени в общинската хазна за предходната година. Законът изисква преди да влезе за разглеждане в Общинския съвет, отчетът на бюджета да бъде първо обсъден публично от гражданството.

Това до днес, края на ноември 2014 г. не се случи. Сведенията за паричните потоци на публичните средства, с които е оперирала Община Казанлък за миналата 2013 г., дългът, активите и пасивите, не са предлагани за обществено обсъждане,  макар да изтича и настоящата финансова 2014 г.

В края на месец май на редовна сесия мнозинството от местните старейшини /ГЕРБ и „Експерти за Казанлък“/ гласуваха решение, с което приемат отчета за общинските финанси за миналата година, но две седмици по-късно областният управител върна като незаконосъобразно решението, тъй като отчетът не е предлаган за публично обсъждане на обществеността, както императивно повелява законът.

В следващата половин година председателят на Общинският съвет Николай Златанов не предприе никакви действия, както и кметът на Общината Галина Стоянова, за да организират публичен дебат по отдавна приключилата финансова 2013 г.

Онзи ден от общинския пресцентър разпространиха покана за обществено обсъждане на проекта за бюджет за следващата 2015 г., а паралелно с това и обсъждане на….отчета за 2013 г.

За целта бе публикувана презентация, в която, обаче, не се вижда колко точно е дългът * от 2013 г., а се предлага картинка, където завоалирано са показани числа под заглавие „Активи и пасиви“.

Отделно от това в поканата за обсъждане на проекта за бюджет за идната година няма проект на такъв, няма никакви подробности, таблици, цифри, разчети, от които казанлъчани да видят какво се предалага за бюджетната 2015-та. Има само покана с едно изречение.

Резонно е на 1 декември да бъде поднесен отчет за настоящата 2014 г. до тази дата, за да е наясно обществото как са разходени публичните финанси и на тази база да съобрази какво се предлага като бюджетен план за 2015 г.

В Стара Загора, за сравнение, кметът Живко Тодоров отчете третата година от своя мандат на 10 ноември, като предложи финансов отчет на 2014 г. до 31 октомври и посочи нула лева общински дълг.

В Казанлък в края на 2014 г. ще отчитат финансовата 2013-та и направо, без яснота за финансовата 2014, ще планират бюджет 2015-та.

Защо се протака? Има ли нещо, което казанлъчани не трябва да знаят?

 

 

* ЗАКОН ЗА ОБЩИНСКИЯ ДЪЛГ

 

Чл. 9. (1) Кметът на общината изготвя годишен отчет за състоянието на общинския дълг и го внася в общинския съвет като неразделна част от отчета за изпълнението на общинския бюджет.

(2) (Нова – ДВ, бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Отчетът по ал. 1 съдържа и информация за дълга на лицата по чл. 8а и издадените от тях гаранции.

(3) (Предишна ал. 2, доп. – ДВ, бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Общинският съвет приема с решение годишния отчет за състоянието на общинския дълг и дълга на лицата по чл. 8а.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram