Крематориум избавя от криза с гробищни места Ст.Загора?

Да се открие процедура за изграждане на Крематориум на територията на Община Стара Загора предлага общинският съветник Тихомир Томов.

На предстоящата сесия на Общинския съвет местните старейшини ще трябва да гласуват предложението.

Според Тихомир Томов  забавянето на такова решение ще доведе до криза в близко бъдеще, предизвикана от изчерпващите се възможности на Общината по осигуряването на места за погребения.

В град Стара Загора средно годишно се извършват 2000 погребения, поне за половината от които е необходимо ново гробно място. Това предполага непрекъснато завземане на територията на гробищния парк с 6 дка на година.

Всяка година Общинския съвет гласува за увеличаването площта на гробищния парк , отнемайки даже и частни парцели , което води до сериозни съдебни спорове . Бегъл поглед към тези нови площи показва , че скоро и там няма да има свободни места.

По думите на общинския съветник изграждането на подобно съоръжение  ще отнеме поне 20

месеца.  Необходима ще е промяна в устройствения план, проучвания за ОВОС, търсене на фирма от Европа, която да има лиценз за тази дейност, както и финансиране на проекта.

Опитът на град  Варна показва, че там вече е гласувано предложение за изграждането на крематориум от германска фирма с капацитет 6000 погребения годишно , и че средствата от

близо 3 милиона евро са осигурени от инвеститора.  В Пловдив пък планират строеж по програма „Джесика” .

Според Тихомир Томов трябва да започнат и преговори със съседните Области – Хасково, Сливен , Ямбол и Габрово за съвместна дейност.

-Topnovini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram