Първа среща за приятелите на японската култура и изкуство в Читалище „Искра“, записването продължава

От днес Ателие „От любов към Япония“ при НЧ „Искра“ е готово да заработи – то ще бъде отворено всеки петък от 16:00 – 18:00 часа!
„От любов към Япония“ е съвместен проект на младата японистка Елка Ангелова и художничката Мариела Попова, които ще накарат участниците да се потопят в дълбините на така интересната и далечна Япония.

Ще правим оригами, ще се учим заедно да изписваме калиграфски знаци, ще рисуваме гейши, ще научаваме интересни истории за японските традиции и култура, разкриха темите от първите съвместни занимания с децата двете ръководителки на най-новата школа при Читалището Елка Ангелова и Мариела Попова.

За всички любители на японското изкуство и култура, от 23 ноември в Читалище „Искра” стартират курсовете по оригами и японска калиграфия.
Курсовете са подходящи за деца над 7 години. Изучаването и практикуването на оригами е добра възможност за развиване на фината моторика, креативността, координацията и въображението у децата, доставя радост и възпитава търпение и последователност.

Оригами (от японски ори (прегъвам) и ками (хартия) – буквално прегъната хартия) е традиционно древно японско изкуство, състоящо се в създаването на фигури чрез сгъване на листове хартия без употреба на лепило и ножици.

Съвременното изкуство не познава граници. Творци от различни сфери се вдъхновяват от оригами и го използват в детайли и апликации на рокли и чанти, правят пана и картини на принципа на оригами или директно вграждат в композицията на творбата фините хартиени фигури.

Японската калиграфия, която има повече от 1500-годишна история в Япония е едно от най-популярните изящни изкуства в Страната на изгряващото слънце. В миналото калиграфията е била привилегия за японските аристократи и самураи. Днес освен основните учебни дисциплини, японските деца изучават калиграфия в училище.

Курсовете ще се провеждат всеки петък от 16:00 до 18:00 часа в основната сграда на читалището. За справки и записване:

Елка Ангелова- тел. 0884184300

Елка Ангелова е завършила „Японистика” и има едногодишна специализация в университет в гр.Фукуяма. От 2014г е преподавател по японски език в 18 СУ „Уилям Гладстон“ в столицата, а през учебната 2016-2017г е преподавател по английски език в гимназия Ономичи, Япония. 

Мариела Попова е ръководител на Школа по изобразително изкуство „Синьо“ при НЧ „Искра“. Тя е възпитаничка на Художествената гимназия „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък и магистър от Националната художествена академия със специалност „Стенопис“. Младата преподавателка има и допълнителна квалификация за учител по изобразително изкуство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram