Операта солидарна с протеста на музеите и библиотеките

И Държавна опера-Стара Загора се присъединява към протеста на своите колеги от библиотеките и музеите, който ще се проведе на 24 ноември /вторник/ от 12 часа на площадката пред входа на РБ”Захарий Княжески”. Служителите в Държавна опера Стара Загора ще подкрепят колегите си, защото искания на работещите в сферата на културата са едни и същи. Ние искаме не просто по-високи възнаграждения. Искаме зачитане, уважение и извеждане на културата и образованието като приоритети на тази държавата, която в условията на вече 26 години демокрация не можа да определи своя път и приоритети.
Няма оцеляване и спасение без образова, културен, знаещ и мислещ народ – деца, млади хора и възрастни. Нещо, което политическата ни класа е очевидно, че желае – за да няма насреща си съдник, да няма критичен дух. Да продължат младите и мислещите и недоволните от настоящето статукво хора да се преселват в чужбина и там да търсят образование, работа и реализация. Да продължи агонията с финансирането на културните институти от едно Министерство, което води рестриктивна, а не подкрепяща политика срещу собствените си хора – артистите на тази страна, музейните и библиотечни работници, работещите в галериии и читалища.
Припомняме че Федеративния съвет на КТ”Подкрепа”, Национална федерация „Култура”, проведен на 11.11.2015 г бе взето решение за организиране на 24.11.2015г на протест на работещите в музеите и галериите , читалищата и библиотеките, музикално –сценичните изкуства, театрите, българска национална филмотека, под надслов: СТИГА МИЗЕРИЯ! СТИГА ЛЪЖИ! ЗА ДОСТОЙНИ ДОХОДИ! ЖИВОТЪТ НИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ!Нашият ДЕН НА НЕДОВОЛСТВОТО е и заради това, че работещите в областта на културата отново са забравени в Проектобюджет 2016 г. Това няма да е последното ни действие- на 10 декември ще подкрепим протеста на нашите колеги от Народна библиотека ” Кирил и Методий”, а от януари ще имаме готовност да влезем в процедура на преговори и ефективни стачни действия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram