В ХГ-то учениците стават търсачи на толерантност

С поредица от инициативи на 24 ноември в Казанлък ще бъде отбелязана 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО и 114 години от рождението на проф. Генчо Пирьов. Организатори на проявата са Община Казанлък, Фондация „Генчо Пирьов“ и Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“.

Инициативите ще се проведат на територията на Художествената гимназия. Пред учениците от пети клас ще бъде представен открит урок на тема ”Толерантността в онлайн пространството”. С петокласници от учебните заведения в община Казанлък ще бъде проведена интерактивна игра „Търсачи на толерантност“. С шести клас на гимназията ще бъде проведен тренинг по толерантност. В заседателната зала на Художествената гимназия ще се състои и квалификационен семинар на тема „Готовност на младия учител за възпитанието на децата” с лектор проф. д-р. Емилия Рангелова от СУ ”Св.Климент Охридски”.

 

Проф. Генчо Пирьов е казанлъчанин, основател и ръководител на катедра „Психология“ в Софийския университет (1964-1971 г.) и директор на Института по педагогика.

Научният му принос е огромен: в областта на теорията и методиката на образованието, на общата, експерименталната, възрастовата, педагогическата и когнитивната психология, на семейното и общественото възпитание и възпитанието на личността. Издал над 40 книги, има 14 монографии, над 1000 публикации, които са посветени както на основни проблеми от психологията и педагогиката, така и на редица въпроси от живота. Между деветдесетата и стотната си годишнина професорът пише и издава десет книги. Най-значителният му труд е „Психологията, фундаментална наука за човека“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram