Разширяват „Зелената зона“ в Стара Загора

С нови близо 200 паркоместа се разширява „Зелената зона“ в Стара Загора от следващата седмица, съобщиха от Общината. Това ще стане на 26 ноември 2012 г. със заповед на кмета Живко Тодоров за въвеждане на режим на кратковременно платено паркиране на моторните превозни средства на централния градски булевард „Ц. С. Велики“, от западния край на пешеходната зона, до бившето кино „Ж. Диманов“.

Нови 7 паркинг автомата за закупуване на талони за кратковременно платено паркиране са монтирани по северната и южната пътна лента на централния булевард в участъка от ул.“Х. Д. Асенов“ до ул.“ Ал. Батенберг“.

Целта на разширяването на „Зелената зона“ е да се регулира движението на личните автомобили и градския транспорт, като се разтовари централната градска част и се осигури нормален достъп до търговски обекти, банки, зони за отдих и обществени заведения.

С това общият брой на паркоместата става близо 600, а монтираните апарати за самотаксуване са 42. Целта е през следващата година платените места за паркиране да надхвърлят 1000, за да се въведе и SMS-паркиране в Стара Загора.

В момента таксата за 1 час паркиране е 1 лв. и ще се запази до края на годината.

Режимът на паркиране е валиден в работни дни от 08.00 часа до 18.00 часа, а електромобилите и двуколесните превозни средства паркират безплатно на всички паркинги собственост на Община Стара Загора и обособените зони за кратковременно паркиране – „Зелена зона“.

Правото на електромобилите да паркират безплатно се установява със стикер, залепен на предното стъкло на превозното средство. Стикерът се издава безплатно за едногодишен период от общината след подаване на заявление от собственика, придружено от копие на регистрационните му документи.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram