Полъх от Мексико в новата книга на старозагорската писателка Виолета Бончева

От 17:30 часа в ЛХМ „Чудомир“ Виолета Бончева ще представи своята десета книга „Капчици от Ескобедо“, разкази и новели, издадена през 2018 г. Виолета Бончева е поет, писател и преводач от испански език. Четвърта й белетристична творба съдържа 33 разказа и новели. В не малка част от нейните творби влияние оказва тригодишното й пребиваване в Мексико, където тя работи и учи испански език, както и продължителните й престои в Германия, Италия, Гърция.

Героите са от всички прослойки на обществото, наши съвременници, които по свой уникален начин изразяват отношението си както към социалните, така и към нравствените проблеми. В някои от тях се усеща мистичен полъх, усеща се едва доловимо присъствието на тайнственият персонаж, Смъртта, но доброто и злото, оптимизмът и надеждата имат своето светло пространство на страниците на сборника. Може да се каже, че „Капчици от Ескобедо“ е продължение на предходната книга на Бончева, „Лилиум“, чийто стил и сюжети д-р Радка Пенчева определи като „изтънченост и екзотика“.

Виолета Бончева е родена в Стара Загора, автор на 10 книги с поезия и проза.
Лауреат на национални и интернационални конкурси в САЩ, Испания, Ливан, Аржентина, носител на наградата за значим принос към националната и и международна култура, „Николай Лилиев“, 2013г.
Виолета Бончева е член на СБП от 2003г., дипломиран преподавател по испански език, посланик за България на Движение световни поети, Чили. Част от творчеството й е преведено на испански, френски, шведски, английски, каталунски, немски и др.езици и публикувано в Испания, Латинска Америка, Франция, САЩ и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram