От Казанлък стартира проекта „Долината на розите и тракийските царе”

На пресконференция в Община Казанлък на 22 ноември 2012г бе обявен стартът на проекта „Долината на розите и тракийските царе.“ Изпълнител на проекта е Община Казанлък в партньорство с общините Павел баня, Мъглиж, Сопот и Карлово. 24 месеца е срокът му на изпълнение, а стойността му е близо 500 хил.лв. Това е един от най-мащабните проекти изпълнявани досега в тази област, като до момента са реализирани проекти с до трима партньори. Основната цел на проекта е да се повиши атрактивността и известността на туристическата дестинация Долината на розите и тракийските царе, да се осигури утвърждаването на района като бранд на международния и националния туристически пазар, да спомогне за разширяване на териториалния обхват на туристическите продукти и прояви, и привличане на посетители във всяка от петте партньорски общини.Съчетаването на природни и културно-исторически ресурси, създаването на интегриран туристически продукт са сред предизвикателствата на този проект, каза при представянето му неговият ръководител Мария Воденска, преподавател в Софийския университет.

В рамките на проекта ще бъдат разработени туристически маршрути на базата на регионални туристически продукти, като ще бъдат разработени минимум 5 маршрута по темите Тракийско наследство – Долината на тракийските царе, Маслодайната роза и фестивала на розата, Люлка на възрожденска култура, Лековити минерални извори, Съхранена природна среда, Туризъм в автентична селска среда. Предвижда се и участие в регионални, три национални и 5 международни туристически борси, каза още проф. Воденска.

До момента са проведени 2 работни срещи на екипа по проекта, като срещите ще се правят на ротационен принцип,.

„Долината на розите и тракийските царе е проект, който се реализира по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите“, финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. На представянето на проекта присъстваха заместник-кметът по програми, проекти, младежка политика и хуманитарни дейности на Община Казанлък Лилия Цонкова и екипът за изпълнение на проекта.

Сл. Илиева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram