Съдът реши в полза на „Вис виталис“ по отказа на информация от Галина Стоянова

Административният съд в Стара Загора отмени като незаконообразен отказа на кмета Галина Стоянова да отговори на журналистически въпроси на Медийна група “ Вис виталис“.

 

Още през месец юни в нарочно писмо по Закона за достъп до обществена информация зададохме въпроси към кмета на Община Казанлък Галина Стоянова относно разходване на средства по договори за медийно рекламиране на дейността на администрацията, но отговор не последва.

Медийна група “ Вис виталис“ разполага с информация за сключени между Общинска администрация и няколко средства за масово осведомяване договори за медийно обслужване и разходване на хиляди левове за това. В същото време в бюджета на Общината тези разходи не са отразени. В официално писмо попитахме кмета за параметрите на тези договори и финансовото им обезпечаване, но не получихме отговор, след което подадохме жалба в Административния съд срещу отказа.

Съдия Бойка Табакова на 17 ноември т.г. се произнесе в полза на Медийна група „Вис виталис“ и върна на кмета Стоянова отново писмото с въпросите. Съдът реши, че е в интерес на казанлъшката общественост да получава информация и определи като незаконосъобразен отказът.

На всички наши писма с различни питания до кмета, официално депозирани по ЗДОИ, до момента няма нито един отговор.

Припомняме, че Казанлъшката общинска администрация тази година бе определена от програма „Достъп до информация“ като „Институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до информация (ЗДОИ) и нарушава правата на гражданите“ по този закон. На администрацията на кмета Стоянова бе присъдена антинаградата „Срамота“ .

Съдия Табакова даде ход на делото на СД „Вис виталис“ срещу кмета Стоянова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram