Съдът: Кметът да извади договорите за медийно обслужване!

На 24 юли 2014 г. Медийна група „Вис Виталис” изпрати до кмета на община Казанлък искане за предоставяне на „информация относно сключените договори на Община Казанлък с медии, фирми и дружества, извършващи медийно-информационна дейност”. Заявлението бе депозирано в администрацията по Закона за достъп до обществена информация, вследствие на постъпил сигнал от гражданин, че Община Казанлък харчи хиляди левове за медии, които да обслужват имиджа на кмета Галина Стоянова.

Поискахме договорите с всички медии, които предоставят програмно и ефирно време, и пространство в интернет за дейността на Община Казанлък за периода 01.01.2010 г.—29.05.2014 г., както и справка за изплатени суми на изпълнителите по договорите за същия период.

Съответно Галина Стоянова не предостави исканата информация. Заради това медийната група заведе дело в Административен съд – Стара Загора.

Пред съда от Общината са изложили съобржения, че „справка за изплатените суми на изпълнителите по договорите..”  предполага създаване на информацията и съответно не се дължи.

Оказва се, че кметицата издала заповед за отказ на информация, която е известна само на нея.

Съдът е категоричен, че задължените да предоставят информация по ЗДОИ субекти са посочени в чл.3 от този закон, като кметът на общината в качеството си на орган на изпълнителната власт се явява задължен субект по смисъла на закона.

Съдебният състав е посочил, позовавайки се на ЗДОИ, че обществена е информацията, която е свързана с обществения живот в Република България и дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по този закон лица. Тази информация може да се съдържа в документи или други материални носители, създавани, получавани или съхранявани от задължените по ЗДОИ субекти. Затова съдът е определил ,че информацията относно сключените договори на Община Казанлък с медии, фирми и дружества, извършващи медийно-информационна дейност с предмет отразяване на дейността на община Казанлък представлява обществена информация.

Относно поисканата от Вис Виталис „справка за изплатените суми” по сключените договори на Община Казанлък ,съдът е определил,че се иска информация, която следва да е отразена в приходната и разходната част на бюджета на общината и конкретизирана в съответните счетоводни регистри.

,,Предоставянето й в исканата форма не би довело до необосновано увеличаване разходите за това, нито до продължителното ангажиране на служители от администрацията на задълженото лице, които да я обобщят във вида, поискан от заявителя. В случая е неприложима и нормата на чл.17, ал.2 от ЗДОИ, регламентираща отказ до обществена информация в случаите, при които предоставянето или разпространяването й би довело до нелоялна конкуренция между търговци. Исканата информация за размера на изплатените от общината суми по договори за извършена медийно-информационна дейност по никакъв начин не може да доведе до нелоялна конкуренция между търговци. Както вече се посочи, такъв вид информация е обществена по смисъла на чл.2 от ЗДОИ, следователно подлежи на предоставяне при спазване на предвидената в ЗДОИ процедура”, се казва в решението на съда.
Затова Административния съд ВРЪЩА административната преписка по заявление за получаване на достъп до обществена информация вх.№ ЗДОИ-00-4/17.06.2014г за ново процедиране и произнасяне, при спазване на задължителните указания на съда по тълкуването и прилагането на закона

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram