Международен ден на поздрава „Здравей”

Днес е Световният Ден на Поздравите известен като Hello day.

Честван е за първи път през 1973. Тогава той е своеобразен отговор на военния конфликт между Египет и Израел. Инициативата е на Майкъл и Брайън Маккормик от щата Небраска, които смятат, че така ще покажат безумието на войната и ще привлекат вниманието върху последствията от засилваненото на международното напрежение. Те отварят пощенска кутия 15592 в Бевърли Хилс, Калифорния. Там всеки може да изпрати своето послание за мир, както и да поздрави с мечтата за един по-добър свят 10 души по свой избор. За 33 години Световният Ден на Поздравите е привлякъл хора от 180 страни. 31 носители на нобеловата награда за мир са сред хората създали тази традиция.

Сега пощенската кутия е само един от начините да се изпрати писмото за мир. Инициативата има интернет страница, която и днес подканя да изпратите e-mail. Адресът е www.worldhelloday.org. На сайта се пазят оригиналните послания на хора като Далай Лама, Михаил Горбачов, Барбара Буш, Стиви Уондър и други над 100 световно известни личности. Инициаторите вярват, че всеки в целия свят, независимо кой е и с какво се занимава, може да допринесе за установяването на мир. Най-обикновените лични поздрави за световния ден стават послания до лидерите, като ги насърчават да използват силата си за общуване и преговори, вместо за провокиране на конфликти.

Всеки може да участва в Световния Ден на Поздравите просто като поздрави 10 души. Това е символ на важността на личното общуване и на убеждението, че от всекиго зависи живота на
всички.

Поздравете 10 човека за мир

Всеки може да участва в Световния ден на поздравите като просто поздрави 10 души. Така се демонстрира значението на общуването между хората за запазването на световния мир. Можете да изпратите картичка за този ден или просто да кажете “Здравей” на поне 10 свои познати.

Хората използват този ден като повод да изразят своята съпричастност към проблемите на световния мир. Започват с обикновен поздрав на този ден, за да стигнат до изпращане на послания до политически лидери, призовавайки ги да използват мирния диалог вместо военната сила в справянето с международни конфликти. Превръщайки се в световен ден, той показва местното участие на всяка страна в глобалната подкрепа на мира.
31 нобелови лауреати за мир са сред хората, признали важността на този ден за запазването на световния мир и като възможност за всеки човек да допринесе за изграждането на един мирен свят.
Господата Брайън МакКормак (от университета в Аризона) и Майкъл МакКормак (от Харвардския университет) работят заедно за ежегодното честване и популяризиране на този празник в целия свят.
Адресът, на който можете да изпращате своите поздравителни писма по повод Световния ден на поздравите е:

WORLD HELLO DAY
P.O. BOX 15592
Beverly Hills, California 90209, U.S.A.

Невъзможно е, освен ако не преследвате Книгата на Гинес, да се научите да казвате „здравей“ на всички езици – думичката я има в поне 2796 езика и се използва от близо 7 милиарда души всеки ден. Ето обаче няколко по-типични.

* Японски – конничи уа

* Диалект абенаки – квай-квай

* Соломоновите острови – кели фара

* Чероки – о-си-йо

* На чичева в Малави, ако поздравяваш мъж – мони бамбо, жена – мони май

* На креолски, Доминиканската република, – бонжу

* На хърватски – бог

* На чешки – ахой

* На датски – хей

* На Островите Фиджи – була уро

* На Хаваите – алоха и велина

* На хинди – намаскаар, намасте

* На шанхайски – нон хо

* На шведски – морснинг

* На африкаанс – хаай

* Баварски и австрийски германски – грюс гот

* Арабски – мараба

* На Бахамите – хейело

* На арменски -барев и парев, барев дзе

* В Конго – мамбо

* На ямайски – уа-гуаан

* На панджаби – сат сри акал

* В Сенегал – селам алейкум

* На суахили – джамбо и хабари

* На турски – мерхаба селам

* На зулуски – саубона

* На анголското наречие кинбунго – ка

* На иврит – шалом

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram