ГЕРБ е виновна за скъпия ток

Драгомир Стойнев е икономист, завършил е Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENA. Бил е икономически съветник на премиера Сергей Станишев и народен представител в 41-вия и 42-рия парламент. През 2013 г. Стойнев става част от екипа на премиера Пламен Орешарски като министър на икономиката, енергетиката и туризма.

На провелия се в края на юли т. г. 48-и конгрес на БСП след оспорвана битка за лидерския пост в партията Стойнев отстъпва с малко първото място на Михаил Миков, след което е избран за зам.-председател на столетницата.

 Интервю на Румяна Стефанова

 – Димитър Дъбов нарече младите представители на БСП „богати младоци”. Вие чувствате ли се такъв, г-н Стойнев?

– Изключително богат със семейството, приятелите, които имам и с това, че съм част от БСП. В политиката си богат, докато имаш доверието на хората, когато го изгубиш – трябва да си тръгнеш.

Не съм „младок” – аз съм от поколението, което порасна в прехода и го изстрада. Това поколение в момента е гръбнакът на държавата, гръбнакът в икономиката – хора с частен бизнес, служители, работници, които дават реален продукт. Вярвам, че то трябва да има своето достойно място и в политиката. А иначе разграничаването между стари и млади е вредно.

– Споделяте ли мнението на Кирил Добрев, че в БСП има „фараони”, които задушават партията?

– Всеки има свои думи да изрази болката си от състоянието на партията в момента. Аз смятам, че на БСП й трябва развитие. Ние не можем да стоим затворени в едни и същи политики и в едни и същи личности. Динамика, която да отговаря на промените в обществото – ето това и трябва на БСП сега.

– С какви аргументи пленумът свободи Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Ангел Найденов от Изпълнителното бюро на БСП?

– В БСП, включително и на пленумите, разговорите за партията, политиките и нужните действия, изчезнаха. Искам да започнем да се караме за идеи и политики, а не за хора. Това не се отнася само за конкретния случай с промените в бюрото. БСП трябва да се върне към състоянието си, в което решенията се раждат и дебатират в органите на партията. Трябва ни вътрешен сблъсък. Но не сблъсък между личности, а сблъсък между позиции. Самокритичен съм към ръководството, аз съм част от него, но от долу също трябва да има и активност, и предложения, и обоснован натиск, ако щете. Трябва да „пуснем тока” по цялата верига.

– А „токът по веригата” ще стигне ли до старите ви другари от АБВ, които, както се казва, са живо месо, откъснато от БСП? 

– Диалогът в лявото е задължителен. Много пъти съм казвал, че в ляво има потенциал и ресурс, останал през годините и в момента БСП е факторът, който трябва да го обедини. АБВ направиха своя избор – участват в дясноцентристко правителство и избраха да подкрепят дясна политика. На този етап трудно можем да намерим допирни точки.

Колко време живот давате на правителството на четворната коалиция?

– Като български политик и като бивш министър на икономиката желанието ми е да има стабилност и обединение около ключови дългосрочни политики. За съжаление не съм оптимист, че именно това правителство ще ги постигне. В кабинета  „Борисов” виждам двата основни гряха, в които гражданските протести обвиняваха правителството на Пламен Орешарски – задкулисие и разногласие между партньорите. Само че сега протести няма, защото организаторите са на власт. И твърдят, че това правителство е „доброто”, което решава проблемите, оставени от „лошото”. Истината е, че няма „добро” и „лошо” задкулисие.  То винаги е вредно. От 27 октомври до сега в парламента нямаме председатели на комисии – не могат да се разберат, има напрежение между управляващите партии. Това е предпоставка за неустойчивост.

Важният въпрос сега е – как ще текат процесите? Дали ще гледаме същия филм – натиск върху бизнеса, консуматорски кръгове, рязане на лентички и популизъм. Моето мнение, е че това ще е правителство, което ще консумира максимално наличен ресурс, без дългосрочна визия.

– По думите на днешните управляващи обаче именно вие сте докарали държавата до окаяно състояние. Къде е истината? 

– Истината е във фактите. Давам ви пример – като министър аз заварих икономиката на минус 0,3 % икономически растеж и я оставих на +2,1%. Въпреки протестите, въпреки политизирането между нашето правителство и бизнеса имаше доверие. Върнахме всички задържани от държавата плащания към фирмите, върнахме задържано ДДС. В икономиката реално бяха инжектирани два милиарда и половина лева. Това даде ефект. Започнаха да се създават работни места – 45 000 нови работни места бяха осигурени за първи път от 2009 г. Безработицата от 12,9% слезе до 11,4%. Бизнесклиматът шест месеца подред се подобряваше, същото важи и за индустриалното производство, което достигна ръст от 6,7%  на годишна база. В икономиката имаше позитивна тенденция и никакви условия за кризи или социално недоволство. Политическият фактор обаче надделя. Беше организирана политическа криза, чрез т.нар. граждански протести, за да бъде отстранено правителството. Политическата нестабилност започна да влияе върху икономическата среда и позитивните тенденции бяха подложени на риск.

– Какво наложи цената на тока отново да тръгне нагоре?

– Енергетиката задлъжнява, защото храни монополи и частни интереси. Първият проблем са ВЕИ-тата. Имаше бум в изграждането на ВЕИ централи по времето на ГЕРБ, защото с гарантирани от държавата договори на тях им се разрешаваше да продават електроенергия на НЕК на цени пет пъти по-високи от тези на АЕЦ „Козлодуй”. Направете сметка за какви печалби става дума. За съжаление те се трупаха на гърба на НЕК, която задлъжняваше, народът плащаше високи сметки за ток, а инвеститорите на ГЕРБ забогатяваха. Когато започнахме да ограничаваме изкупуването на тази скъпа енергия и сложихме такса от 20% върху приходите на ВЕИ-тата, президентът Плевнелиев сезира Конституционния съд и усилията ни бяха зачеркнати.  Втората причина за задлъжнялостта на НЕК и проблемите в енергетиката са дългосрочните договори с двете американски централи. Този, който ги е подписал, е извършил национално предателство. В продължение на 1 година водихме тежки преговори с двете централи, бяхме пред подписване на меморандум. После назначеното от президента Плевнелиев правителство промени състава на ДКЕВР и новата председателка на комисията даде заден ход и за тази наша политика. Пак тя отряза и действията ни за отнемане на лицензите на ЕРП-тата. И най-лесният вариант да се намали трупащият се дефицитът на НЕК, е като се увеличи цената на тока.

– Имате ли някакво обяснение на мистерията с изчезването на „тефтерчето на Златанов”?

– Не виждам мистерия. Ключово веществено доказателство, което щеше да докаже  по категоричен начин задкулисието при ГЕРБ, изчезва в първите дни на новото правителство. Фактът е повече от показателен.

– Ще подкрепите ли искането на левия социален министър Ивайло Калфин възрастта за пенсиониране да се повиши?

– Препоръчвам на Ивайло Калфин да си припомни  пенсионната реформа на десните, която стартира преди почти 15 години. От 2000 до 2009 г. възрастта на мъжете се увеличи с 3 години, осигурителният стаж с 12 години, а при жените – възрастта с 5 години, а осигурителният стаж с 9 години. Толкова стръмно увеличение за период от 9 години няма никъде в Европа. Едно поколение българи вече го изстрада и трудно би приело ново увеличение на стаж и възраст. Ако говорим за увеличение на стаж и възраст, то трябва да започва от 2030 г., т.е. да се отнася за следващото поколение.

Поглед Инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram