Бронзовата глава на Севт III се прибра у дома

След като очарова и покори и американската публика, бронзовият Севт III отново си е у дома, съобщиха от Националния археологически институт с музей при БАН.
Безценният ни артефакт, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008), близо до гр. Шипка , бе изложен сред експонатите на изложбата „Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят“ в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис от 28 юли до 1 ноември 2015 г. Докато гостуваше в САЩ, уникалната бронзова глава на Севт Трети, впечатли силно и авторитетния британския вестник „Гардиън“. Престижното издание публикува голяма рецензия за забележителната изложба в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис. Възторжена рецензия за изложбата се появи неотдавна и във вестник „Питсбърг Пост-Газет” (Pittsburgh Post-Gazette), който излиза в Питсбърг, вторият по големина град в щата Пенсилвания.Безценният ни артефакт радваше и впечатляваше многобройните посетители в прочутия американски музей цели три месеца, като в Лос Анджелис бронзовата глава на тракийския владетел Севт Трети бе и сред акцентите в една наистина уникална експозиция редом с общо 50 великолепни бронзови статуи от античността.
Преди да бъде поканен в САЩ, бронзовият тракийски владетел Севт Трети бе видян и оценен тази пролет и от няколко милиона посетители от цял свят в Лувъра по време на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”.
От 20 ноември 2015 г., в зала „Трезор” на Националния археологически институт с музей при БАН в София, най-нетърпеливите ценители на античното изкуство отново ще могат да видят и оценят уникалната бронзова глава на тракийския владетел – истински шедьовър и чудо на античното изкуство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram