Издадоха „Пътепис“-а на Евлия Челеби, обрисувал Казанлък през VII век

Издателство „Изток-Запад“ вече  предлага на пазара „Пътепис“ на Евлия Челеби, разказал в книгата си подробни впечатления и от Казанлък през 17 век.

Няма да е пресилено, ако се каже, че Евлия Челеби е най-известният османски автор, живял и работил през ХVІІ век. Никой друг автор не ни е направил достояние толкова неща от своята епоха, не ни е разказал така увлекателно за своето време, както този неуморим и словоохотлив човек. Десетте обемисти тома на неговия пътепис внушават респект дори когато стоят на библиотечната лавица. А разтворят ли се, от техните страници излиза наблюдателният и любознателен източен човек, сладкодумният разказвач, прекарал живота си в търсене да види какво се крие във всяко кътче на общирната империя, какво става в съседните ù страни, как живеят хората в по-далечните държави.   И тъкмо затова неговият пътепис представя една необятна панорама на живота в Османската империя през средата на ХVІІ век. Към него може да се обърнат и историкът, и езиковедът, и етнографът, и географът, и литературоведът, и всеки ще намери нещо интересно и ценно, което не може да бъде попълнено от други източници. А всеки любознателен читател ще открие едно интересно и оригинално четиво, обвеяно от колорита на епохата.

Необятната любознателност и стремежът на Челеби към опознаване на невидяното поставят отпечатък върху целия му живот, което се вижда ясно и в „Пътепис“. В настоящото издание е включена онази част от обемното творчество на видния автор, която засяга днешните български земи. Почти няма град, който да не е намерил място в пътеписите му – Челеби внимателно е обрисувал редица градове като Самоков, София, Пловдив, Чирпан, Казанлък, Ловеч, Плевен, Враца, Ямбол, Видин, Хасково, както и множество села.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram