Георги Гьоков: Идеята първият ден от болничните да не се плаща е цинична!

Депутатът от БСП посочи, че не може да има такова положение, в което и агнето да е цяло, и вълкът да е сит, тоест при решението на проблема с фалшивите болнични винаги ще остане някой недокрай доволен

Ние ще защитим и ще сме на страната на всички, които излязат на протест против тази идея първият болничен да не се заплаща. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков пред „Фокус“ във връзка със заявената стачна готовност на синдикатите по повод решението на парламента първия ден от болничните да не се изплаща. Неговите очаквания са били стачната готовност на синдикатите да бъде обявена дори на секундата, но по думите му и в момента действията им не са закъснели. „Това е изключително цинично решение и предложение и то не трябва да се пропуска с лека ръка, защото аз смятам, че тези, които го предлагат, действат по метода на пробата: да видим какъв ще е отзвукът, ако отзвукът и негативната реакция са много сериозни , го оттегляме, а ако не е – настояваме, но наблюдаваме каква е степента на реакция и да речем след пет-шест месеца пак ще го предложим или със следващия бюджет. Това е изключително непочтено и ненормално отношение към хората, които съвестно се осигуряват. Не изключвам, че има фалшиви болнични, но не може заради 10-15 % да наказваш и останалите хора, които са изрядни платци на осигуровки и не злоупотребяват с болничните“, добави още Гьоков.
Депутатът от БСП посочи, че не може да има такова положение, в което и агнето да е цяло, и вълкът да е сит, тоест при решението на проблема с фалшивите болнични винаги ще остане някой недокрай доволен. „Има принципи, които трябва да се спазват. Работниците се осигуряват, работодателите ги осигуряват, защото си разделят осигурителната вноска в размер 60 за работодателя и 40 % за работника. И най-логичното е този, който прибира осигуровките, тоест НОИ, да изплаща обезщетение, когато настъпи някакво осигурително събитие и то обезщетението да бъде такова, че да замества трудовите доходи, които са загубени“, посочи Гьоков.
Той напомни, че заплащането на осигуровките от работодателите е станало практика от 2009 година с решение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков във връзка с финансовата криза по това време. „Тази световна финансова криза тогава засегна и България и заради дефицитите във фондовете, като по този начин всъщност дефицитите не спаднаха, но остана оттогава работодателите да плащат тези обезщетения за заболяванията и така до днес. Може би работодателите са прави да протестират, но този процес не трябва да е за сметка на работника. Аз в никакъв случай няма да се съглася, че работниците и служителите трябва да отнесат целия проблем с недостига на фондовете, фалшивите болнични и няма да плащаме на работниците, защото те, условно казано, са най-слабото звено във веригата – и ще си го върнем на тях“, добави още Георги Гьоков.
епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram