Армения гостува на Стара Загора с изложба

 

Изложба от 40 постера „Древна и съвременна Армения”, създадена по идея на г-н Ехиязар Узунян, почетен консул на Армения в Пловдив, ще бъде открита на 25 ноември от 18:00 ч., във фоайето на първи етаж на Регионална библиотека „захарий Княжески“ в Стара Загора.
Организатори на събитието са Почетният консул на Република Армения в Пловдив, Община Стара Загора, РБ „Захарий Княжески”, арменската общност в Стара Загора.

През 2012 г. той организира фотопленер в Армения на Милко Илиев и Христо Димитров, любители фотографи, които никога преди това не са били там. Единият от авторите на изложбата, фотографът Христо Димитров, спечели златна купа в раздел „Архитектура” на конкурса Humanity Photo Award със снимките си в манастирите Гехарт и Нораванк. Неговите творби се конкурираха с 4 480 фотоса, от които само 60 бяха допуснати до финал на международния фотоконкурс под егидата на ЮНЕСКО в Пекин през 2014 г.
Съвременна Армения е малка част от Велика Армения, разположена на Арменското плато от далечна древност. Арменската нация, връстница на шумерите и египтяните, запазва и досега автентичната си култура и традиции, уникална и непроменена писменост от 405 г. и е първата в света, приела християнството за своя държавна религия.
Част от уникалните обекти, включени в изложбата, са:
– Патриаршеската катедрала Ечмиадзин от 303 г.
– Древният скален манастир Гехарт, вкопан в скалата – паметник, защитен от ЮНЕСКО.
– Матенадаран, книгохранилище, съхраняващо в много добро състояние голямо количество образци на писмената култура на древни народи, които отдавна са изчезнали.
– Пергаменти от асирийската, елинската, римската култура.

Изложбата ще остане в библиотеката до края на 2014 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram