Районна прокуратура-Стара Загора извършва разследване за подпомагане на 33 чужди граждани да преминат през страната без документи за самоличност

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора е започнато бързо производство срещу 32-годишния Ангел А. от гр.Хасково, за подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона – престъпление по чл.281, ал.2, т.1 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.
На 15 ноември 2015 г. на автомагистрала „Тракия“, в района на гр. Стара Загора, в посока запад към гр.София, се движел товарен автомобил, марка „Пежо Боксер“ със софийска регистрация, управляван от 32-годишния Ангел А. Непосредствено до водача на автомобила пътувал 50-годишен мъж. След подаден сигнал от полицейски служител, водачът на автомобила предприел спиране, след което той и спътника му били задържани от патрулиращите полицаи. При последвалия оглед е установено, че в автомобила пътували 33 лица от Сирия и Иран, сред които малолетни и непълнолетни лица и две бебета на около една година. Те влезли в България без документи за самоличност.
Водачът, неговият спътник и чуждите граждани са задържани за срок от 24 часа във Второ РУ на МВР-Стара Загора. Впоследствие спътникът е бил освободен, поради липса на съпричастност към извършеното престъпление.
Под ръководството на Районна прокуратура-Стара Загора е извършен оглед на местопроизшествие, претърсване на товарния автомобил и лични обиски на задържаните лице. Разпитват се свидетели и ще бъдат назначени експертизи.
Предстои 32-годишния Ангел А да бъде привлечен като обвиняем и да бъде задържан в ареста за срок от 72 часа. Обвинението ще бъде за престъпление по чл. 281 от Наказателния кодекс, влязъл в сила на 30 септември 2015 г., а именно за това, че с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомагал чужди граждани да преминават в страната в нарушение на закона като деянието е извършено чрез използване на моторно-превозно средство и е извършено по отношение на повече от едно лице.

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив
16 ноември 2015 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram