Михаела Берова дебютира в ролята на Кармен на сцената на Старозагорската опера

Холандският диригент Иво Майнен дирижира за първи път в Стара Загора

 

На 18 ноември от 19.00 часа Старозагорската опера ще представи спектакъла на операта „Кармен” от Жорж Бизе. В ролята на Кармен ще дебютира младата солистка на Старозагорската опера Михаела Берова. На диригентския пулт ще застане талантливият млад холандски диригент Иво Майнен – носител на трета награда от тазгодишното издание на Международния конкурс за оперни диригенти Blue Danube-Русе 2015. Държавна опера-Стара Загора се присъедини към наградния фонд на този уникален по рода си конкурс с предоставяне на възможност на носителите на награди да дирижират спектакли от репертоара на театъра.
Операта „Кармен” е най-ярката творба на френския композитор Жорж Бизе. Опера, която е своеобразен феномен в оперната литература – заглавието се определя от ценителите и музикалните специалисти като най-популярната и обичана опера на всички времена. Затова вече 140 години след написването й и първото й представяне в Парижката Опера Комик /1875г./, „Кармен” не слиза от афишите на всички оперни театри по света. Не прави изключение и Старозагорската опера. През лятото на сцената на Античния форум бе представена нова сценична версия на операта „Кармен”, а през месец октомври – шедьовърът та Жорж Бизе влезе с голям успех в оперната зала. Режисьор на спектакъла е Георги Динев, сценична адаптация Димо Костадинов, диригент на хора Младен Станев.
На 18 ноември зрителите ще се срещнат с изкуството на великолепните солисти на Старозагорската опера – новата Кармен – Михаела Берова ще си партнира с Борис Тасков в ролята на Дон Хозе, Александър Крунев ще се изяви като Ескамилио. За първи път в богата си творческа кариера Елена Баръмова ще дебютира в ролята на Микаела.
Яница Нешева и Емилия Джурова ще се представят в ролите на Фраскита и Мерцедес, Евгений Арабаджиев – Цунига, Ивайло Йовчев – Ремендадо, Любомир Петков – Моралес, Теодор Петков – Данкайро и др. Участват хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора, Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“ и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram